Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

Μεταπτυχιακό... made in Kastoria!


Σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη του μεταπτυχιακού προγράμματος που λειτουργεί στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι.) Καστοριάς.

Το γνωστικό αντικείμενο του μεταπτυχιακού τμήματος είναι η Διοίκηση Επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα ουσιαστικά λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2008, με τη σύμπραξη του Κρατικού Οικονομικού Πανεπιστημίου του Ternopil Ουκρανίας.

Τριάντα δύο σπουδαστές έχουν πλαισιώσει το τμήμα στην πρώτη φάση της λειτουργίας του, ενώ ο κύκλος σπουδών διαρκεί δύο χρόνια, δίνοντας τη δυνατότητα στους αποφοίτους του Τ.Ε.Ι. Καστοριάς, αλλά και άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, να αποκτήσουν δίπλωμα ΜBA, ισχυροποιώντας το πτυχίο τους.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον σύνδεσμο του προγράμματος: http://kastoria.teikoz.gr/MBA/

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Έγκλημα και τιμωρία στην Καστοριά


Στους στόχους και τις προτεραιότητες δράσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών για την τριετία 2008-2010, σύμφωνα με τον στρατηγικό επιχειρησιακό σχεδιασμό δράσεων που σχεδίασε το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας, αναφέρθηκε ο Αστυνομικός Διευθυντής Καστοριάς, Γρηγόρης Πατσιαρίκας, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Ταξίαρχου Παύλου Νικολαϊδη.

Ειδικότερα το 2008, στον τομέα παράνομης μετανάστευσης επαναπροωθήθηκαν 13.159 λαθρομετανάστες, οι συλλήψεις διακινητών ήταν 149, ενώ κατασχέθηκαν 119 οχήματα.

Στην καταπολέμηση των ναρκωτικών καταγράφηκαν 26 υποθέσεις ναρκωτικών, τα άτομα που συνελήφθησαν ήταν 47 και κατασχέθηκαν 197 γραμμάρια ηρωίνη και μορφίνη, καθώς και 219 κιλά κάνναβης.

Σε ό,τι αφορά την εγκληματικότητα, το 2008 διεπράχθη μια ανθρωποκτονία, ενώ εξιχνιάστηκαν δυο οι οποίες αφορούσαν παλαιότερα χρόνια. Τέλος, στο τομέα των τροχαίων ατυχημάτων σημειώθηκαν 9 θανατηφόρα.

Νέες διαβουλεύσεις για το "Ξενία"

Συνάντηση Λιάντση - Μπουζάλη με Μαρκόπουλο


Συνάντηση με τον υπουργό Τουρισμού, Κώστα Μαρκόπουλο, πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα η βουλευτής της ΝΔ, Βίβιαν Μπουζάλη, και ο νομάρχης Καστοριάς, Κώστας Λιάντσης.

Όπως ήταν φυσικό, στην συνάντηση κυριάρχησε το θέμα της παραχώρησης του "Ξενία", αφού οι διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Α.) βρίσκονται, μάλλον, σε δύσκολο σημείο.

Όπως, άλλωστε, είχε δεσμευτεί στην προηγούμενη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου ο κ. Λιάντσης, θα διεκδικούσε το "Ξενία" από τον ίδιο τον υπουργό, προκειμένου να στεγαστεί εκεί, όταν φυσικά θα είναι έτοιμο, το πανεπιστημιακό τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Συντήρησης Μνημείων και να επιστραφεί το 1ο γυμνάσιο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Στην Καστοριά τον Μάρτιο ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης

Εντωμεταξύ, το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου θα επισκεφθεί την Καστοριά ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, ο οποίος αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με την παραχώρηση του "Ξενία" από την Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων στη Νομαρχία Καστοριάς, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε συνέντευξη τύπου η Βίβιαν Μπουζάλη.

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Εκ-ΤΕΕ-λούνται μεταφορές για το 1ο Γυμνάσιο...


Κι ο κλήρος πέφτει στο Τ.Ε.Ε.! Παρά τις δύο αποφάσεις του δημοτικού και του νομαρχιακού συμβουλίου για τη στέγαση του πανεπιστημιακού τμήματος Καστοριάς στο κτίριο του 1ου Γυμνασίου, εξακολουθεί η αναστάτωση στην πρωτεύουσα του νομού.

Πρώτον, εξαιτίας των αντιδράσεων των μαθητών (που προχώρησαν σε άλλη μια ημέρα κατάληψης) και, δεύτερον, λόγω της ανασφάλειας κάποιων εκπροσώπων συλλόγων, που έσπευσαν να συναντηθούν προκειμένου να οριστικοποιήσουν (;) μια ήδη ειλημμένη απόφαση.

Σημαντικό ρόλο, βέβαια, παίζει και το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως το κτίριο στο οποίο θα μετεγκατασταθεί το 1ο Γυμνάσιο. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες της "ΣΕΝΤΡΑΣ", η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας θα συνεδριάσει αυτή την εβδομάδα και η απόφασή της θα "δείχνει" το πρώην ΤΕΕ, που αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί.

Το πρώην ΤΕΕ η νέα νέα στέγη του 1ου Γυμνασίου

Πρωτοσέλιδο Τετάρτης 25 Φεβρουαρίου 2009

Διαβάστε στην "ΣΕΝΤΡΑ" αυτής της εβδομάδας:
  • Το πρώην ΤΕΕ η νέα νέα στέγη του 1ου Γυμνασίου - Συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας
  • Στο επίκεντρο συζήτησης το "ΞΕΝΙΑ" - Συνάντηση Βίβιαν Μπουζάλη και Κώστα Λιάντση με τον νέο υπουργό Τουρισμού, Κώστα Μαρκόπουλο
  • Στην Καστοριά τον Μάρτιο ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης
  • 700.000 ευρώ οφείλει η πολιτεία σε ταξί και ΚΤΕΛ του νομού Καστοριάς - Ερώτηση Πετσάλνικου στη Βουλή για τις οφειλές
  • Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα η επίσημη έναρξη του μεταπτυχιακού τμήματος του ΤΕΙ Καστοριάς - Για την απόκτηση διπλώματος MBA Διοίκησης Επιχειρήσεων
  • Νότα αισιοδοξίας για τον κλάδο της γούνας - Στη δημοπρασία Φεβρουαρίου της NAFA στον Καναδά
  • "Είναι ώρα ευθύνης και δουλειάς και όλοι μαζί προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να πορευτούμε" - Στην κοπή βασιλόπιτας της ΝΟΔΕ Καστοριάς ο Χρήστος Φώλιας
  • Προαιρετικά τα σημειώματα που αφορούν στην περαίωση - Παρατείνονται έως τις 27 Φεβρουαρίου οι προθεσμίες για χρέη και εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις
  • Αναζητώντας την χαμένη Καστοριά - Cyberότσαρκα: Οι μικροί κυβερνο-εξερευνητές από το Άργος Ορεστικό
  • Τιμήθηκε ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού Νίκος Τοτονίδης - Στην ετήσια γιορτή του ΣΕΓΑΣ

Την Κυριακή 1η Μαρτίου -και κάθε Κυριακή- διαβάστε στην ιστοσελίδα της "ΣΕΝΤΡΑΣ" επιλεγμένα ρεπορτάζ από το τελευταίο φύλλο, όπως τυπώνονται στο χαρτί!

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Αχτίδα αισιοδοξίας για τη γούνα

Ολοκληρώθηκε η δημοπρασία της NAFA στον Καναδά


Με μηνύματα αισιοδοξίας για το μέλλον του κλάδου της γούνας ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή η πρώτη και σημαντικότερη δημοπρασία της NAFA στο Τορόντο του Καναδά.

Οι υπεύθυνοι του δημοπρατηρίου δηλώνουν ικανοποιημένοι, αφού παρά τη μεγάλη οικονομική κρίση και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα ο κλάδος της γούνας, οι 350 περίπου αγοραστές δεν άφησαν ούτε ένα δέρμα για δείγμα από τα 2,7 εκατ. που ήταν η συνολική προσφορά του δανέζικου δημοπρατηρίου, με τους Κινέζους να απορροφούν τη μεγαλύτερη ποσότητα.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που δείχνει ότι η κρίση σταδιακά αρχίζει να ξεπερνιέται, είναι ότι σε πολλά είδη δερμάτων οι τιμές, εξαιτίας της έντονης ζήτησης, παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 10% σε σύγκριση με τα αποτελέσματα της πρόσφατης δημοπρασίας της Δανίας.

Στη δημοπρασία συμμετείχαν περίπου 25 Καστοριανοί (έναντι 50 πέρυσι), οι οποίοι έκαναν ικανοποιητικές αγορές, ξεπερνώντας σημαντικά τους αρχικούς τους στόχους.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ και παρασκήνιο στη "ΣΕΝΤΡΑ" που κυκλοφορεί την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Άξιζε τη νίκη η Καστοριά, αλλά...

"Επισφραγίστηκε" ο υποβιβασμός στην Γ΄ Εθνική


Συγκλονιστική εξέλιξη είχε η συνάντηση της Καστοριάς με την Καβάλα, για την 23η αγωνιστική της Β΄ Εθνικής, που βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες 2-2.

Οι γηπεδούχοι, απαλλαγμένοι από το άγχος (εφόσον δεν υπάρχει πια καμία ελπίδα για παραμονή στην κατηγορία), προηγήθηκαν με 2-0, όμως οι παίκτες του Γιάννη Παπακώστα αντεπιτέθηκαν στα τελευταία 25 λεπτά και... έσωσαν το βαθμό της ισοπαλίας.

Η Καστοριά μπήκε αποφασιστικά και με πάθος στο ματς και από τα πρώτα λεπτά ανέπτυξε έντονη επιθετική δραστηριότητα με πλασέ, υποχρεώνοντας την αντίπαλο σε παθητικό ρόλο. Η ανωτερότητα των ’’γουναράδων’’ καρποφόρησε στο 23', όταν ο Σικαλόπουλος έβγαλε τον Στεφανίδη απέναντι στον τερματοφύλακα Κατεργιαννάκη και ο τελευταίος άνοιξε το σκορ.

Στη συνέχεια οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να αντιδράσουν, ωστόσο με την έναρξη της επανάληψης, οι "ερυθροκίτρινοι" πέτυχαν και δεύτερο τέρμα με πλασέ του Σικαλόπουλου, ο οποίος αξιοποίησε τη βαθιά μπαλιά του Κάκαβου.

Έκτοτε, η Καστοριά επαναπαύθηκε και έκανε το τραγικό λάθος να οπισθοχωρήσει, δίνοντας χώρο στους αντιπάλους της, κάτι που το… πλήρωσε στη συνέχεια, αφού δέχθηκε δύο γκολ, παραχωρώντας τελικά ισοπαλία με σκορ 2-2.

Στο 67’ ο Κατερίνης τροφοδότησε τον Άλβες και ο τελευταίος με σουτ νίκησε τον τερματοφύλακα Σιαράβα και μείωσε σε 2-1, ενώ στο 86', μετά από σέντρα του Κατερίνη ο Κόντε με γυριστό σουτ ισοφάρισε και διαμόρφωσε το τελικό 2-2.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Σιαράβας, Κλάζογλου, Κάκαβος, Ιασωνίδης, Μωραϊτης, Κόντος, Στεφανίδης, Σικαλόπουλος (65’ λ.τ. Σινάνι), Τσερκέζος, Παπαδόπουλος (92’ Τσουφλίδης), Μπαϊκοβιτς (70’ Κολτσίδας)

ΚΑΒΑΛΑ: Κατεργιαννάκης, Πετκάκης, Θεοδωρέλλης, Κατερίνης, Μπάρμπας (70’ Τσιμπλίδης), Χατζηπαντελίδης, Σιαπάνης, Βουρεξάκης (53’ Κοντέι),Μαρτελότο, Σουλτανίδης (33’ λ.τ. Κάλαιζιτς)

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Διαβάστε όπως στο χαρτί!

.
Διαβάστε σήμερα -και κάθε Κυριακή- στο Sentra.com.gr επιλεγμένα ρεπορτάζ της τελευταίας έκδοσης της "ΣΕΝΤΡΑΣ" όπως ακριβώς τυπώνονται στο χαρτί!

Κάντε "κλικ" πάνω στον τίτλο του ρεπορτάζ και "κατεβάστε" το σε μορφή pdf


(Από το φύλλο της Τετάρτης 18 Φεβρουαρίου 2009)

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

Ο δρόμος έχει την δική του ιστορία...


Η απόφαση του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. που κατατάσσει τον δρόμο Δισπηλιό - Καστοριά - Απόσκεπος - Χάνι Μπιρίκι στο τριτεύον οδικό δίκτυο, επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες εκτάσεων κατά μήκος του άξονα να οικοδομήσουν σε απόσταση 30 μέτρων από το δρόμο, αντί για 45 που ίσχυε μέχρι πρότινος, συζητήθηκε στις συνεδριάσεις του δημοτικού και του νομαρχιακού συμβουλίου Καστοριάς.

Ομόφωνα, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι ψήφισαν το αίτημα ανάκλησης της απόφασης του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., αλλά και την αναστολή των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν στο μεσοδιάστημα, μένοντας πιστοί στην ειδική περιβαλλοντική μελέτη που ψηφίστηκε στο νομαρχιακό συμβούλιο το 2003.

Αντίθετα, στο δημοτικό συμβούλιο, όπου επικράτησε μεγάλη αναστάτωση, δεν ελήφθη καμία απόφαση, μετά από την αποχώρηση της δημοτικής συμβούλου Ειρήνης Γεωργοσοπούλου – Μισκία, η οποία αντέδρασε ουσιαστικά στην κατάσταση… αναρχίας που επικρατούσε στην αίθουσα, όπου ο κανονισμός των διαδικασιών, μάλλον ξεχάστηκε από το προεδρείο και από τους παριστάμενους δημοτικούς συμβούλους.

Η αποχώρηση της κ. Μισκία δημιούργησε πρόβλημα μη απαρτίας στη συνεδρίαση, αφού και άλλοι σύμβουλοι είχαν αποχωρήσει νωρίτερα, λόγω κωλύματος στη συζήτηση του όλου θέματος.

Κύκνεια δαχτυλίδια


Στο πλαίσιο έρευνας για τα πουλιά, το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών και την Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, τοποθέτησε σε βουβόκυκνους της λίμνης Καστοριάς, λευκά πλαστικά περιλαίμια με ένα μοναδικό κωδικό μαύρου χρώματος.
Επίσης, σε κάθε κύκνο έχουν τοποθετηθεί και μεταλλικά δαχτυλίδια στο πόδι, κάθε ένα από τα οποία έχει ένα μοναδικό αριθμό και τη διεύθυνση του ζωολογικού μουσείου Αθηνών.

Τα περιλαίμια τοποθετήθηκαν για να είναι δυνατή η παρακολούθηση των συγκεκριμένων υδρόβιων από απόσταση, τόσο στην λίμνη, όσο και αλλού.

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Κόντρες... πανεπιστημιακού επιπέδου


Το πανεπιστημιακό τμήμα της Καστοριάς θα στεγαστεί στο 1ο Γυμνάσιο.
Αυτό αποφάσισαν το δημοτικό και το νομαρχιακό συμβούλιο, μετά το έγγραφο που απέστειλε ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Χρήστος Μασαλάς, ζητώντας το εν λόγω κτίριο, προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία του ανωτάτου ιδρύματος τον Σεπτέμβριο του 2010.

Ωστόσο, οι αποφάσεις και των δύο οργάνων ελήφθησαν μετά από εισηγήσεις των συμβούλων της μειοψηφίας, τόσο στο δημοτικό όσο και στο νομαρχιακό συμβούλιο! Και στις δύο περιπτώσεις, ταυτόχρονα, συζητήθηκε και το θέμα του "Ξενία", αφού, πλέον, και παρά την αντίθετη άποψη του προέδρου της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης (στην κυριότητα της οποίας βρίσκεται το κτίριο), οι περισσότερες απόψεις συγκλίνουν στη στέγαση του πανεπιστημίου στο συγκεκριμένο κτίριο, ως πιο μακροπρόθεσμη, όμως, λύση.

Κατόπιν αυτών, οι μαθητές προχώρησαν σε προειδοποιητική κατάληψη του σχολείου. Όπως έγινε αργότερα γνωστό, εάν και εφόσον το πανεπιστήμιο στεγαστεί στο "Ξενία", το κτίριο του 1ου Γυμνασίου θα αποδοθεί ξανά στους μαθητές του...

Η φωτογραφία της εβδομάδας

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

"Φίλιππε, αν μου το ζητήσεις βάζω για νομάρχης"!

Πρόταση-έκπληξη Παπουλίδη σε Πετσάλνικο - "Αναζωπυρώνεται" η μεταξύ τους κόντρα


Μια δήλωση-έκπληξη, που θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις, έκανε ο Δημήτρης Παπουλίδης, μιλώντας στη «ΣΕΝΤΡΑ». «Δεν πρόκειται να κατέβω για νομάρχης», ξεκαθάρισε, για να προσθέσει αμέσως μετά: «Ίσως, όμως, να είμαι υποψήφιος αν μου το ζητήσει ο Πετσάλνικος»!

«Όχι, δεν κατεβαίνω. Με το ζόρι; Αφού δεν θέλω να ανακατευτώ ξανά με τα κοινά!», υπογράμμισε ο κ. Παπουλίδης. Στη συνέχεια, όμως, συμπλήρωσε: «Αν, βέβαια, μου το προτείνει το ΠΑΣΟΚ, αλλάζουν τα πράγματα. Αν έρθουν και μου πουν ‘’Παπουλίδη, θέλουμε να κατέβεις, δεν έχουμε άλλη λύση’’… ε, κάτι τέτοια γεμίζουν τις μπαταρίες!».

Ο Δημ. Παπουλίδης θέτει κι έναν ακόμη… όρο για να κατέβει στις εκλογές: να του το ζητήσει ο άλλοτε άσπονδος φίλος του, δ΄ αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Φίλιππος Πετσάλνικος! «Αν έρθει και ο Φίλιππος με ειλικρίνεια και μου πει ‘’ό,τι είχαμε, είχαμε, μεταξύ μας. Είναι η στιγμή κατάλληλη, θέλω να κατέβεις και θα σε βοηθήσω κι εγώ’’, μόνο τότε. Διότι η νομαρχία είναι δύσκολη, δεν χτυπιέται, αν δεν υπάρχει και σύμπνοια».
-Μα, θεωρείτε πιθανό να σας ζητήσει κάτι τέτοιο ο Φίλιππος Πετσάλνικος;
-«Να με προτείνει ο Πετσάλνικος; Με καμιά κυβέρνηση!», απάντησε σκωπτικά ο κ. Παπουλίδης, πετώντας κατόπιν "καρφιά", στα οποία φωτογράφιζε τη στάση του πρώην υπουργού κατά τη διάρκεια της δημαρχίας του: «Αν μάθαιναν ότι ήμουν στον υπουργό Παιδείας, τον έπαιρναν τηλέφωνο για να σαμποτάρουν τη συνάντηση. Ενώ είχα ραντεβού, καθόμουν έξω απ’ το γραφείο του υπουργού και περίμενα, αλλά δεν έμπαινα ποτέ!».

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

"Κατεβαίνω για νομάρχης αν μου το ζητήσει ο Πετσάλνικος"

Πρωτοσέλιδο Τετάρτης 18 Φεβρουαρίου 2009
.
Διαβάστε στην "ΣΕΝΤΡΑ" αυτής της εβδομάδας:

  • "Κατεβαίνω για νομάρχης αν μου το ζητήσει ο Πετσάλνικος" - Συνέντευξη-έκπληξη Δημήτρη Παπουλίδη στη "ΣΕΝΤΡΑ" - "Το ΠΑΣΟΚ πάντα με φώναζε για να του ανεβάζω τα ποσοστά" - "Καρφιά" κατά Πετσάλνικου - "Με σαμποτάριζαν και μου έβγαινε η ψυχή"
  • 2.000 άνεργοι μόνο τον Δεκέμβριο! - Στη... μέγκενη της ανεργίας οι γουνεργάτες της Καστοριάς
  • Ανάκληση της απόφασης του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και αναστολή των οικοδομικών αδειών αποφάσισε το Νομαρχιακό Συμβούλιο - Δεν έλαβε απόφαση το δημοτικό συμβούλιο, την στιγμή που υπογράφονταν από τον υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ο Φορέας Διαχείρισης της λίμνης
  • 1ο Γυμνάσιο το... καλύτερο! - Νομαρχιακό και Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισαν τη στέγαση του πανεπιστημιακού τμήματος στο εν λόγω κτίριο - Με προειδοποιητική κατάληψη του σχολείου "απάντησαν" οι μαθητές
  • Δέκα μέτρα Πετσάλνικου για να βγει από την κρίση η Καστοριά - Πρόγραμμα για άμεση στήριξη της τοπικής οικονομίας
  • Στέγη ψάχνουν τα δύο σχολεία - Ξεκινούν από τον Σεπτέμβρη οι εργασίες στο 1ο και 8ο Δημοτικό
  • Κύκνοι με... δαχτυλίδια στην λίμνη της Καστοριάς! - Λευκά περιλαίμια από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών
  • Έχασε πάλι η Καστοριά... - Γνώρισε την ήττα με 2-0 από τον Πιερικό


Την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου -και κάθε Κυριακή- διαβάστε στην ιστοσελίδα της "ΣΕΝΤΡΑΣ" επιλεγμένα ρεπορτάζ από το τελευταίο φύλλο, όπως τυπώνονται στο χαρτί!

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

2.000 άνεργοι μόνο τον Δεκέμβριο!

Στην μέγκενη της ανεργίας οι γουνεργάτες του νομού Καστοριάς

Τραγική είναι η κατάσταση για χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο της γούνας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Σωματείου Γουνεργατών Καστοριάς, μόνο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες του περασμένου Δεκεμβρίου, 2 χιλιάδες Καστοριανοί εργάτες γούνας έχασαν τη δουλειά τους!

«Τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Η γούνα παρουσιάζει σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας σε όλο το νομό. Η ανεργία στον κλάδο αγγίζει το 95%!», δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου, Θεόδωρος Γούσιας.

"Το διάστημα από 10 έως 31 Δεκεμβρίου 2008, γράφτηκαν ως άνεργοι στον Ο.Α.Ε.Δ. 2 χιλιάδες άτομα από την Καστοριά", είπε ο κ. Γούσιας, συμπληρώνοντας ότι "οι γουνοποιητικές επιχειρήσεις έδιωξαν όλο το προσωπικό τους".


Αναλυτικό ρεπορτάζ διαβάστε στη "ΣΕΝΤΡΑ" που κυκλοφορεί την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Έχασε πάλι η Καστοριά...

Γνώρισε την ήττα με 2-0 από τον Πιερικό


Νέα ήττα γνώρισε η ομάδα της Καστοριάς, η οποία στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος της Β' Εθνικής, έχασε με σκορ 2-0 στην Κατερίνη, από τον τοπικό Πιερικό.

Πρωταγωνιστής της αναμέτρησης ήταν ο Γάλλος επιθετικός Ντεμπελέ, ο οποίος πέτυχε τα δύο τέρματα της ομάδας της Κατερίνης. Οι γηπεδούχοι διατήρησαν την πρωτοβουλία στο πρώτο ημίχρονο και δημιούργησαν ορισμένες ευκαιρίες, ενώ τελικά η υπεροχή τους καρποφόρησε στο 40', όταν μετά από κόρνερ που εκτέλεσε ο Σερτζίνιο, ο Ντεμπελέ με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του τερματοφύλακα Σιαράβα.

Με την έναρξη της επανάληψης (47), ο Γάλλος επιθετικός πέτυχε με πλασέ το δεύτερο προσωπικό του τέρμα μετά από απόκρουση του Σιαράβα σε σουτ του Σερτίνιο και με τον τρόπο αυτό διαμορφώθηκε το τελικό αποτέλεσμα. Στη συνέχεια η Καστοριά προσπάθησε να αντιδράσει και 7 λεπτά πριν το τέλος, Σικαλόπουλος έχασε πέναλτι και μαζί την ευκαιρία να ξαναβάλει στο παιχνίδι την ομάδα του.

Πλέον, μετά και την νέα ήττα, η Καστοριά θα πρέπει να κάνει τον προγραμματισμό της για τη νέα περίοδο στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, αφού δεν υπάρχει πια καμία ελπίδα για παραμονή στην κατηγορία.

ΠΙΕΡΙΚΟΣ: Τόλιος, Τσιγιάννης, Σερζίνιο, Τασίδης, Παντελιάδης, Μαρτίνες, Μακρής, Φρέντερικς, Θάνος, Ματζουράκης, Ντεμπελέ.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Σιαράβας, Κλάζογλου, Κάκαβος, Μωραΐτης, Σκέντος, Σικαλόπουλος, Στεφανίδης, Τσερκέζος, Στεφάνοφ, Τσουλφίδης, Σίνκοβιτς

Διαβάστε εδώ περισσότερες αθλητικές ειδήσεις από την Καστοριά

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Διαβάστε όπως στο χαρτί!


Διαβάστε σήμερα -και κάθε Κυριακή- στο Sentra.com.gr επιλεγμένα ρεπορτάζ της τελευταίας έκδοσης της "ΣΕΝΤΡΑΣ" όπως ακριβώς τυπώνονται στο χαρτί!

Κάντε "κλικ" πάνω στον τίτλο του ρεπορτάζ και "κατεβάστε" το σε μορφή pdf

  • ΕΡΕΥΝΑ: Αυξήθηκαν κατά 100% οι επισκέψεις στον ψυχίατρο - Στοιχεία-σοκ για ναρκωτικά, άγχος και κατάθλιψη στην Καστοριά - Οικονομική κρίση και ανεργία αιτίες εμφάνισης ψυχικών νοσημάτων

Κατεβάστε εδώ την 1η σελίδα === Κατεβάστε εδώ την 2η σελίδα




(Από το φύλλο της Τετάρτης 11 Φεβρουαρίου 2009)

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

"Θησέας" εναντίον (δημοτικών) Μινώταυρων!


"Μάχη" με τον χρόνο καλούνται να δώσουν οι δήμαρχοι και οι κοινοτάρχες της Καστοριάς, οι οποίοι πρέπει να κινηθούν άμεσα, ευέλικτα και αποτελεσματικά για να εξασφαλίσουν τα πολυπόθητα κονδύλια του "Θησέα".

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα για την τοπική αυτοδιοίκηση "Θησέας" απασχόλησε την πρόσφατη συνεδρίαση της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (Τ.Ε.Δ.Κ.) του νομού Καστοριάς. Εκεί διαπιστώθηκε ότι, δυστυχώς, κάποιοι δήμοι δεν παρουσιάζουν την απαιτούμενη κινητικότητα για την ένταξη έργων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να μην απορροφούνται κονδύλια, τα οποία ενδέχεται να «χαθούν», αν δεν υπάρξει άμεση κινητοποίηση (έστω εκ των υστέρων).
.
Η συνάντηση των δημάρχων προγραμματίστηκε μετά τις επαφές που είχαν ο πρόεδρος της Τ.Ε.Δ.Κ., Νίκος Τοτονίδης, και η βουλευτής της Ν.Δ., Βίβιαν Μπουζάλη, με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Αθανάσιο Νάκο, κατά τις οποίες συζητήθηκε το εν λόγω ζήτημα, καθώς επίσης και άλλα θέματα που αφορούν στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

"Τρέξτε, αν θέλετε να έχετε πανεπιστήμιο"...

Μήνυμα πανεπιστημιακών προς Λιάντση - Τσαμίση

Το "μπαλάκι" στους τοπικούς φορείς της Καστοριάς πετούν οι πανεπιστημιακοί σχετικά με την λειτουργία του τμήματος πανεπιστημίου στο νομό μας.
Οι ελπίδες για λειτουργία του τμήματος Αρχιτεκτόνων από τον Σεπτέμβριο του 2009 εξανεμίστηκαν, αφού το τμήμα δεν περιλαμβάνεται στο μηχανογραφικό δελτίο, κυρίως λόγω της δικής μας ολιγωρίας να... καταλήξουμε στον χώρο που θα το στεγάσει!

Τώρα, η Επιστημονική Επιτροπή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας "προειδοποιεί" εμμέσως νομαρχία και δήμο ότι αν δεν συνεργαστούν μαζί τους (και μεταξύ τους), το τμήμα ενδέχεται να μην λειτουργήσει ούτε το 2010!

Ειδικότερα, σε έγγραφο που απέστειλε η διοικούσα επιτροπή του Πανεπιστημίου προς το Νομάρχη και τον δήμαρχο Καστοριάς, επισημαίνεται ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να συνεργαστούν με την επιστημονική επιτροπή, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις κτιριακές υποδομές μέχρι την Άνοιξη του 2010, ώστε να είναι δυνατή η λειτουργία του τμήματος.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των υποδομών, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, η επιστημονική επιτροπή προτείνει για την άμεση λειτουργία του τμήματος την προετοιμασία του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το 1ο Γυμνάσιο και το αρχοντικό Σαπουντζή. Για τη μελλοντική στέγαση του Τμήματος προτείνονται, εκτός του αρχοντικού Σαπουντζή, το κτίριο του "Ξενία" και το αρχοντικό Τζώτζα.

Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε ότι εντός του Φεβρουαρίου θα παρουσιαστεί από την Επιστημονική Επιτροπή το πρόγραμμα και ο οδηγός σπουδών του πανεπιστημιακού τμήματος αρχιτεκτονικής που θα λειτουργήσει στην πόλη της Καστοριάς.

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Λιμνομαχίες Νο2!

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την υποβάθμιση του δρόμου


Τρεις μόνο ημέρες μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή η λίμνη της Καστοριάς (η οποία θα ισχύσει εφόσον επικυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας), εξακολουθεί να προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις η προηγούμενη -άκρως αντιφατική- απόφαση που επιτρέπει την δόμηση σε παραλίμνιες περιοχές!

Το τελευταίο διάστημα, το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. έχει γίνει αποδέκτης πληθώρας επιστολών, εξαιτίας της απόφασης για την υποβάθμιση του δρόμου Καστοριά – Δισπηλιό – Απόσκεπος – Χάνι Μπιρίκι. Φορείς και σύλλογοι αντιδρούν, θεωρώντας ότι θα επιβαρυνθεί το περιβάλλον. Από την άλλη πλευρά, οι κάτοικοι της παραλίμνιας περιοχής εμμένουν στο αρχικό αίτημα τους, χαρακτηρίζοντας δίκαιη την υπαγωγή του δρόμου στο τριτεύον οδικό δίκτυο.

Η πρώτη επιστολή απεστάλη από την Ένωση Ξενοδόχων του νομού Καστοριάς. Μεταξύ άλλων, περιγράφεται η χρησιμότητα του δρόμου, αφού, όπως επισημαίνεται, συνδέει την πρωτεύουσα του νομού με το αεροδρόμιο, αλλά και αρχαιολογικούς χώρους, ενώ είναι ο πλέον πολυσύχναστος δρόμος της ευρύτερης περιοχής.

Επιπλέον, τονίζεται ότι η παραλίμνια ζώνη είναι προστατευόμενη περιοχή, όπου επιβάλλονται όροι οικιστικού ελέγχου. Τέλος, οι ξενοδόχοι ζητούν επίσημες αποφάσεις του νομαρχιακού συμβουλίου και των δημοτικών συμβουλίων των εμπλεκόμενων δήμων, καθώς και επίσημες τοποθετήσεις των υπολοίπων φορέων της Καστοριάς.


Ψηφίστε κι εσείς στο δημοψήφισμα της "ΣΕΝΤΡΑΣ" (στην δεξιά στήλη) και διατυπώστε την άποψή σας για το ζήτημα.

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

100% αύξηση στις επισκέψεις των Καστοριανών στον ψυχίατρο!

Στοιχεία-σοκ για ναρκωτικά, άγχος και κατάθλιψη την τελευταία 15ετία


Άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η έρευνα της «ΣΕΝΤΡΑΣ» για τα ψυχικά νοσήματα και την χρήση ναρκωτικών στο νομό Καστοριάς.

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης (ανεργία, απολύσεις, ανασφάλεια) και ο σύγχρονος τρόπος ζωής (έλλειψη επικοινωνίας, νεύρα, στρες) αποτελούν αιτίες για την ραγδαία αύξηση των ψυχικών διαταραχών στην Καστοριά.

Την ίδια στιγμή, η δράση κυκλωμάτων ναρκωτικών έχει ανεβάσει, σε ανησυχητικά επίπεδα, τον αριθμό των τοξικομανών σε διάφορες περιοχές του νομού και έχει εκατονταπλασιάσει τις επισκέψεις των Καστοριανών στον ψυχίατρο την τελευταία 15ετία.

"Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ‘90 δεν έβλεπα σχεδόν κανέναν ασθενή. Τώρα, με επισκέπτονται καθημερινά 2-3 άτομα ή και περισσότερα, τα οποία μου ζητούν βοήθεια, κυρίως επειδή θέλουν να απεξαρτηθούν από τα ναρκωτικά", δηλώνει στη «ΣΕΝΤΡΑ» ο διευθυντής στο Ψυχιατρικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς, Δημήτρης Παπουλίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, «καταγράφεται αύξηση της τάξης του 100% στους τοξικομανείς, σε σχέση με την προηγούμενη 15ετία»! Μόνο το 2008, περισσότεροι από 150 Καστοριανοί επισκέφθηκαν το νοσοκομείο, ζητώντας βοήθεια.

Εντωμεταξύ, έντονο προβληματισμό προκαλεί η αύξηση των ψυχικών νοσημάτων και διαταραχών στον πληθυσμό του νομού. "Η γούνα δεν πάει καλά, αλλά και γενικότερα η οικονομική κατάσταση δεν είναι καλή. Πολύ συχνά έρχονται στο νοσοκομείο άνθρωποι με ψυχικά προβλήματα τα οποία σχετίζονται με την επαγγελματική και οικονομική τους κατάσταση. Υπάρχει μεγάλη αγωνία σε πολλούς Καστοριανούς. Ορισμένοι αντιμετωπίζουν κρίσεις πανικού", προσθέτει ο κ. Παπουλίδης.


Διαβάστε όλη την έρευνα, στατιστικά στοιχεία και συμβουλές των ειδικών στην "ΣΕΝΤΡΑ" που κυκλοφορεί

Λίμνη... υπό προστασία

Περιοχή Προστασίας της Φύσης η λίμνη με "βούλα" ΥΠΕΧΩΔΕ


Προστατευόμενη περιοχή κηρύχθηκε -επιτέλους!- η λίμνη της Καστοριάς, με απόφαση της κυβέρνησης.

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας υπεγράφη από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Σουφλιά, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος σύμφωνα με το οποίο το λιμναίο και χερσαίο περιβάλλον της λίμνης και η ευρύτερη περιοχή, χαρακτηρίζονται ως ’’Προστατευόμενη Περιοχή της λίμνης της Καστοριάς’’ και συστήνεται ο Φορέας Διαχείρισης της Περιοχής Προστασίας.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Σουφλιάς τονίζει ότι "με τη θεσμοθέτηση της Προστατευόμενης Περιοχής επιδιώκεται η αποτελεσματικότερη προστασία, διατήρηση και διαχείριση του λιμναίου και χερσαίου περιβάλλοντος της περιοχής και η διατήρηση της φυσικότητας και της αντιπροσωπευτικότητάς της".

Η βουλευτής του νομού Καστοριάς, Βίβιαν Μπουζάλη, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι "η εξέλιξη αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα συγκυρία και αποτελεί ηχηρή απάντηση σε όσους με περισσή ευκολία έσπευσαν να αμφισβητήσουν τις προθέσεις τόσο της κυβέρνησης, όσο και τις δικές της".

Σημειώνεται ότι στο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο ευρείας διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς και βασίστηκε σε Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που εκπόνησε το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., οριοθετείται η προστατευόμενη περιοχή, συνολικής έκτασης 246 χιλιάδων στρεμμάτων, και οι επιμέρους ζώνες, στις οποίες ορίζονται ρητά και περιοριστικά οι επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες. Επίσης, συστήνεται ο Φορέας Διαχείρισης, με έδρα την πόλη της Καστοριάς και εξασφαλισμένη τη χρηματοδότησή του από πόρους του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

Την εξέλιξη αυτή, που θεωρείται πολύ σημαντική για την προστασία του ελληνικού οικοσυστήματος, κάλυψε με εκτενή ρεπορτάζ το σύνολο του αθηναϊκού Τύπου και ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας.


Αναλυτικό ρεπορτάζ στο φύλλο της "ΣΕΝΤΡΑΣ" που κυκλοφορεί την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009.

Αυξήθηκαν κατά 100% οι επισκέψεις στον ψυχίατρο

Πρωτοσέλιδο Τετάρτης 11 Φεβρουαρίου 2009
.
Διαβάστε στην "ΣΕΝΤΡΑ" αυτής της εβδομάδας:
  • ΕΡΕΥΝΑ: Αυξήθηκαν κατά 100% οι επισκέψεις στον ψυχίατρο - Στοιχεία-σοκ για ναρκωτικά, άγχος και κατάθλιψη στην Καστοριά - Οικονομική κρίση και ανεργία αιτίες εμφάνισης ψυχικών νοσημάτων

  • Εκατέρωθεν επιστολές στο ΥΠΕΧΩΔΕ, με τους κατοίκους να εμμένουν στις θέσεις τους - Πληθώρα αντιδράσεων ξεσήκωσε η απόφαση για την υποβάθμιση του δρόμου Δισπηλιό - Καστοριά - Απόσκεπος - Χάνι Μπιρίκι

  • Σε φάση ολοκλήρωσης το "Θησέας" - Ζητήθηκε η κινητοποίηση των δημάρχων για να μην χαθούν τα κονδύλια

  • Ιδιαίτερα θετικά τα μηνύματα για τον κλάδο της γούνας, μετά τα εξαιρετικά αποτελέσματα των πωλήσεων - Στην 2η δημοπρασία της Kopenhagen Fur στην Δανία

  • Κόπηκε στα δύο η γέφυρα Μεσοποταμίας - Κορομηλιάς - Άμεση και ουσιαστική παρέμβαση ζητεί ο δήμαρχος Μεσοποταμίας

  • Ρυθμίζεται το χρέος της ΓΕΟΚ - Σε 5 χρόνια η αποπληρωμή του 1 εκατ. ευρώ που οφείλει η Εταιρεία στην ΑΤΕ

  • «Είναι ανάγκη η χώρα να αλλάξει πορεία» - Μήνυμα Φώφης Γεννηματά από την Καστοριά

  • Νέα ήττα για την Καστοριά - Διπρόσωπη η ομάδα, γνώρισε νέα ήττα από την Καλαμάτα (3-1), εκμηδενίζοντας τις ελπίδες για παραμονή

Την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου -και κάθε Κυριακή- διαβάστε στην ιστοσελίδα της "ΣΕΝΤΡΑΣ" επιλεγμένα ρεπορτάζ από το τελευταίο φύλλο, όπως τυπώνονται στο χαρτί!

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Κόπηκε στα δύο η γέφυρα Μεσοποταμίας - Κορομηλιάς!

Άμεση παρέμβαση ζητεί ο δήμαρχος Μεσοποταμίας


Στα δύο κόπηκε η γέφυρα που ενώνει την Μεσοποταμία με την Κορομηλιά, εξαιτίας της πρόσφατης κακοκαιρίας, που είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο ποταμός Αλιάκμονας.

Τα ορμητικό νερά του ποταμού και η άνοδος της στάθμης των υδάτων, προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές κατά μήκος της όχθης, οι οποίες διαπιστώθηκαν από τους κατοίκους των παραποτάμιων περιοχών.

"Θύμα" της κακοκαιρίας και η γέφυρα Μεσοποταμίας - Κορομηλιάς, που καταστράφηκε, και πλέον δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους διερχόμενους οδηγούς, αλλά και τους αγρότες, καθιστώντας την πρόσβαση αδύνατη στις γεωργικές εκτάσεις.

Ο δήμαρχος Μεσοποταμίας, Μπάμπης Σωτηριάδης, ζητεί άμεση και ουσιαστική παρέμβαση των αρμοδίων φορέων, προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Θετικά τα μηνύματα για τον κλάδο της γούνας

Ολοκληρώθηκε η δημοπρασία της Kopenhagen Furs στην Δανία


Εξαιρετικά θεωρούνται τα αποτελέσματα της καθοριστικής δημοπρασίας της Kopenhagen Fur στη Δανία, η οποία ολοκληρώθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

Από την δημοπρασία προέκυψε σταθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς. Στις νέες τιμές που διαμορφώθηκαν θα πρέπει να προσαρμοστούν άμεσα οι Καστοριανοί γουνοποιοί, αναγνωρίζοντας την οικονομική ζημιά που υπέστησαν με την πτώση των δερμάτων.

Η ζημία αγγίζει το 40% -σε δολάρια- σε σύγκριση με τις τιμές του περασμένου Σεπτεμβρίου, που ήταν άλλωστε και οι υψηλότερες της περυσινής περιόδου.
Φύλλο και φτερό έγιναν τα 3,5 εκατ. δέρματα βιζόν, αριθμός που αποτελούσε την συνολική προσφορά του δανέζικου δημοπρατηρίου, με τους Κινέζους να αποτελούν τον κυριότερο αγοραστή και τους Έλληνες να προχωρούν σε επιλεκτικές αγορές, πολύ περισσότερες,
όμως, από αυτές που υπολόγιζαν αρχικά.
.
Αναλυτικό ρεπορτάζ και παρασκήνιο στο φύλλο της "ΣΕΝΤΡΑΣ" που κυκλοφορεί την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009.

Νέα ήττα για την Καστοριά

Διπρόσωπη η Καστοριά, γνώρισε νέα ήττα από την Καλαμάτα, εκμηδενίζοντας τις ελπίδες για παραμονή


Σπουδαία εκτός έδρας νίκη στην Καστοριά με 3-1 πήρε η Καλαμάτα για την 21η αγωνιστική του Πρωταθλήματος της Β' Εθνικής. Αντίθετα, η Καστοριά η οποία μάλιστα προηγήθηκε, παραμένει στην τελευταία θέση της κατάταξης και είναι σχεδόν αδύνατον να σωθεί.

Το παιχνίδι στο πρώτο ημίχρονο ήταν κακό, με ελάχιστες ενδιαφέρουσες φάσεις μπροστά από τις δύο εστίες. Η Καστοριά, ωστόσο, κατάφερε στο 28', στην πρώτη της επίσκεψη στην αντίπαλη περιοχή, να ανοίξει το σκορ με ατομική ενέργεια και σουτ εκτός περιοχής του Στεφανίδη.

Η "απάντηση" της Καλαμάτας ήρθε στο 47' με σουτ του Περέιρα έπειτα από συνδυασμό με τον Σκαρλάτο. Η μεσσηνιακή ομάδα διατήρησε την υπεροχή και αφού έχασε ορισμένες ευκαιρίες, έφτασε στο 1-2 στο 74' όταν μετά από σέντρα του Σκαρλάτου, ο Ηλιόπουλος δεν δυσκολεύτηκε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα του τερματοφύλακα Σιαράβα.

Στο 82' και ενώ οι γηπεδούχοι είχαν βγει μπροστά για να ισοφαρίσουν, ο Κάκος με σουτ διαμόρφωσε το 1-3, που έμελλε να είναι και το τελικό αποτέλεσμα.

Καστοριά: Σιαράβας, Κάκαβος (79' Χατζηβασιλειάδης), Μωραΐτης, Σικαλόπουλος, Σινάνι (65' Αντρέεφ), Στασινόπουλος (57' Σίνκοβιτς), Τσερκέζος, Στεφάνοφ, Τσουλφίδης, Στεφανίδης, Μπραΐκοβιτς.
Καλαμάτα: Καλομοίρης, Δέδες, Πουρτουλίδης, Περέιρα (79' Νικητόπουλος), Μπριλάκης, Πλάτανος, Τάσιτς, Ψυχογιόπουλος, Τσουλάκος (46' Ηλιόπουλος), Σκαρλάτος (87' Α. Κωνσταντόπουλος), Κάκος.

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

Διαβάστε όπως στο χαρτί!


Διαβάστε σήμερα -και κάθε Κυριακή- στο Sentra.com.gr επιλεγμένα ρεπορτάζ της τελευταίας έκδοσης της "ΣΕΝΤΡΑΣ" όπως ακριβώς τυπώνονται στο χαρτί!

Κάντε "κλικ" πάνω στον τίτλο του ρεπορτάζ και "κατεβάστε" το σε μορφή pdf



(Από το φύλλο της Τετάρτης 4 Φεβρουαρίου 2009)

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

Στην Καστοριά η Φώφη


Στην Καστοριά βρίσκεται από σήμερα, Σάββατο, η Φώφη Γεννηματά. Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και πρώην υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς, θα εγκαινιάσει στις 3 μετά το μεσημέρι τα νέα γραφεία του Κινήματος στο Μακροχώρι.

Στις 7 το απόγευμα, η κ. Γεννηματά θα παραστεί στην εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας που θα πραγματοποιήσει η Νομαρχιακή Επιτροπή Καστοριάς του ΠΑ.ΣΟ.Κ., στο ξενοδοχείο «Λιμναίον».

Οι συχνές επισκέψεις προβεβλημένων στελεχών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο νομό μας (είχε προηγηθεί αυτή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου πριν από δύο εβδομάδες) "μυρίζουν" εκλογές. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να πληθύνουν το προσεχές διάστημα.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στο φύλλο της "ΣΕΝΤΡΑΣ" που κυκλοφορεί την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009.

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

Φίλιππος ο επιτελάρχης

Αναβαθμίστηκε ο ρόλος Πετσάλνικου στο ΠΑΣΟΚ


Σημαντική αναβάθμιση-πρόκριμα για τις εκλογές αποφάσισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τον Φίλιππο Πετσάλνικο. Με απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου, ο βουλευτής Καστοριάς και δ΄ αντιπρόεδρος της Βουλής μπαίνει στη νέα ισχυρή ομάδα των «31», αναλαμβάνοντας -μαζί με 5 ακόμη προβεβλημένα στελέχη- την ευθύνη ενός εκ των 6 επιτελικών κύκλων που συγκροτούνται στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.

Συγκεκριμένα, στον Φίλιππο Πετσάλνικο ανατέθηκε, την περασμένη Κυριακή, ο επιτελικός τομέας «Πολίτης-Κράτος-Αυτοδιοίκηση», που θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς, καθώς χειρίζεται τις «λεπτές ισορροπίες» μεταξύ του πολίτη, της κεντρικής και της τοπικής εξουσίας (δηλαδή στοχεύει άμεσα στην μεγάλη δεξαμενή των ψηφοφόρων).

Τον Φιλ. Πετσάλνικο πλαισιώνουν ο Ευάγγελος Βενιζέλος (περυσινός… υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ), ο «σκληρός Παπανδρεϊκός» Χάρης Καστανίδης, ο Ντίνος Ρόβλιας, ο Μάρκος Μπόλαρης και ο Γιώργος Παπαδημητρίου.

Η τοποθέτηση του 59χρονου Φίλιππου Πετσάλνικου σ’ αυτό τον επιτελικό κύκλο, αναμφίβολα διευρύνει τον… κύκλο των επαφών του με την ηγεσία του Κινήματος, οι οποίες είναι συχνές και ισχυρές. Είναι γνωστό ότι ο Καστοριανός πολιτικός ανήκει στον «σκληρό πυρήνα» των συνεργατών του Γιώργου Παπανδρέου, είναι τακτικός συνομιλητής του και θεωρείται βέβαιο ότι σε ενδεχόμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ο κ. Πετσάλνικος θα τοποθετηθεί σε «πρωτοκλασάτο» υπουργείο.

Η γούνα στη Βουλή


Επερώτηση για τα προβλήματα των γουνεργατών της Καστοριάς και της Σιάτιστας κατέθεσαν στη Βουλή, απευθυνόμενοι προς την υπουργό Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, οι βουλευτές του Κ.Κ.Ε. Σπύρος Χαλβατζής, Κώστας Αλυσανδράκης, Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου.

Οι βουλευτές ρωτούν την υπουργό πότε θα εφαρμοστούν επιτέλους από τους μεγαλογουνοποιούς οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έχουν υπογραφεί στον κλάδο γούνας και δέρματος, αν θα σταματήσουν οι απολύσεις που κάνουν οι μεγαλογουνοποιοί με αφορμή την κρίση και πότε σκοπεύει η κυβέρνηση να εντάξει τον κλάδο στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Ρωτούν, επίσης, αν θα υπάρξει προστασία των ανέργων με επιδότηση για όσο διάστημα δεν έχουν δουλειά και αν θα δοθεί σε όλους τους γουνεργάτες των νομών Κοζάνης και Καστοριάς έκτακτο βοήθημα 1.500 ευρώ λόγω έξαρσης της κρίσης στον κλάδου.

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Ρυθμίζεται το δάνειο της ΓΕΟΚ


Η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (Α.Τ.Ε.) έκανε τελικά δεκτή την πρόταση των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΓΕΟΚ, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία θα εξοφλήσει το ποσό του 1 εκατ. ευρώ του δανείου -που ήταν και το αρχικό κεφάλαιο- σε διάστημα 5 ετών.

Ήδη η ΓΕΟΚ κατέβαλε στην Αγροτική Τράπεζα το ποσό των 50.000 ευρώ, ενώ στα τέλη του Απριλίου θα καταβληθούν άλλες 200.000 ευρώ και το ποσό που θα υπολείπεται θα εξοφληθεί, σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, μέσα στην επόμενη πενταετία.

''Ανοίγουν νεόι ορίζοντες για την εταιρεία, αφού θα μπορεί πλέον να εκμεταλλευτεί διάφορα προγράμματα αλλά και όποιες άλλες ευκαιρίες παρουσιαστούν, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί, διαφημίζοντας καλύτερα τα προϊόντα της περιοχής μας'', δήλωσε η βουλευτής ΝΔ Καστοριάς, Βίβιαν Μπουζάλη.

''Μετά από προσπάθειες όλων μας, η ρύθμιση του δανείου της ΓΕΟΚ είχε αίσιο τέλος. Εύχομαι στο Δ.Σ. και σε όλους τους μετόχους να προχωρήσουν στο εξής με λιγότερες αγωνίες και αβεβαιότητες και με ξεκαθαρισμένο, πλεόν, το τοπίο από τον βραχνά των δανειακών υποχρεώσεων, στηρίζοντας ακόμη περισσότερο το εισόδημα των παραγωγών της περιοχής μας'', επισήμανε σε δηλώσεις του ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Καστοριάς, Φίλιππος Πετσάλνικος.

'Έχουμε μπει στην τελική ευθεία.Καταθέσαμε στην Α.Τ.Ε. ένα μικρό ποσό, ενώ η βουλευτής μας ανακοίνωσε τις ευχάριστες εξελίξεις στο θέμα της εξόφλησης του δανείου προς την Α.Τ.Ε. Απομένει σε εμάς τους παραγωγούς να καταβάλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια, ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα και η εταιρεία να αναπτύξει και να διευρύνει τις δραστηριότητές της'', δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΕΟΚ, Θωμάς Παπαβασιλείου.
.
Αναλυτικό ρεπορτάζ και νεότερες εξελίξεις στο φύλλο της "ΣΕΝΤΡΑΣ" που κυκλοφορεί την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009.

Ξεκίνησε η 2η δημοπρασία της Kopenhagen Fur


Μπορεί η συμμετοχή των αγοραστών σε σχέση με την πρώτη δημοπρασία του Δεκεμβρίου να είναι σημαντικά αυξημένη, ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της "ΣΕΝΤΡΑΣ", τα αποτελέσματα των πωλήσεων της δεύτερης δημοπρασίας της Kopenhagen Fur, αναμένονται ναι μεν πολύ υψηλά, πλήν όμως με διόρθωση τιμών.

Με άλλα λόγια, αναμένεται νέα πτώση, περίπου κατά 10% -σε κορώνες Δανίας- σε σύγκριση με τις τιμές της πρώτης δημοπρασίας.

Στην δημοπρασία του Φεβρουαρίου που ξεκίνησε την Τρίτη και ολοκληρώνεται αύριο, Παρασκευή, συμμετέχουν περίπου 400 αγοραστές από όλες τις αγορές, εκ των οποίων 200 Κινέζοι. Από ελληνικής πλευράς, οι Καστοριανοί και Σιατιστινοί, είναι περίπου 20. Η συνολική προσφορά είναι 3,5 εκατομμύρια δέρματα βιζόν.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στο φύλλο της "ΣΕΝΤΡΑΣ" που κυκλοφορεί και στην ιστοσελίδα της εφημερίδας τις επόμενες ημέρες.

Η φωτογραφία της εβδομάδας

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

"Χτίζεται" η λίμνη με τη "βούλα" του... υπουργείου Περιβάλλοντος!

Αντιδράσεις από τοπικούς φορείς - Ποιοι συνηγορούν

Αντιδράσεις στην κοινωνία της Καστοριάς προκαλεί η απόφαση του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. να... υποβαθμιστεί ο δρόμος Δισπηλιό - Καστοριά - Απόσκεπος - Χάνι Μπιρίκι και να υπαχθεί στο "τριτεύον οδικό δίκτυο", από το δευτερεύον που ήταν μέχρι σήμερα.

Η απόφαση αυτή δίνει το "πράσινο φως" στους ιδιοκτήτες εκτάσεων στην παραλίμνια ζώνη να χτίσουν στα οικόπεδά τους.
Την απόφαση υπογράφει ο ίδιος ο υπουργός, Γιώργος Σουφλιάς. Θετικά γνωμοδότησε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η Νομαρχία Καστοριάς και οι δήμοι Μακεδνών και Ίωνος Δραγούμη, ενώ την ανακατάταξη αυτή ζήτησαν ορισμένοι κάτοικοι της περιοχής, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνών (που δεν είναι άλλος από τον Γρηγόρη Τσάμη) και ο τότε βουλευτής της Ν.Δ., Ανέστης Αγγελής.

Αρνητικά γνωμοδότησαν η Ένωση Ξενοδόχων του νομού Καστοριάς, αλλά και η Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος, ενώ άξιον απορίας είναι το γεγονός ότι δεν φαίνεται να υπάρχει πουθενά γνωμοδότηση, είτε θετική είτε αρνητική, από τον δήμο Καστοριάς.
.
Αναλυτικό ρεπορτάζ και παρασκήνιο στο φύλλο της "ΣΕΝΤΡΑΣ" που κυκλοφορεί σήμερα Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009.

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

"Χτίζουν"... τη λίμνη της Καστοριάς!

Πρωτοσέλιδο Τετάρτης 4 Φεβρουαρίου 2009

Διαβάστε στην "ΣΕΝΤΡΑ" αυτής της εβδομάδας:
  • Η λίμνη "χτίζεται" με απόφαση του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. - Αντιδράσεις από τοπικούς φορείς - Ποιοι συνηγορούν
  • Απουσιάζει το τμήμα της Καστοριάς από τα φετινά μηχανογραφικά - Τέλος στο όνειρο του πανεπιστημίου για το 2009
  • Φίλιππος ο επιτελάρχης - Αναβαθμίστηκε ο ρόλος Πετσάλνικου στο ΠΑΣΟΚ ενόψει εκλογών
  • Θα συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος LEADER+ - Τέλος καλό, όλα καλά για τους εργαζόμενους της ΑΝ.ΚΑΣ.
  • Πρόστιμα για όσους εναποθέτουν απορρίμματα σε άλλους χώρους - Άμεσα ξεκινά η λειτουργία του χώρου εναπόθεσης αδρανών υλικών
  • Ξεκίνησε η 2η δημοπρασία της Kopenhagen Fur, με συνολική προσφορά 3,5 εκατ. δέρματα - Πολύ μεγάλη συμμετοχή και εκτιμήσεις για νέα πτώση τιμών
  • Ειδική τιμητική πλακέτα από τον Δήμο Καστοριάς στον Αλέξη Γούδα, νικητή του Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης
  • Τρίδυμο "φωτιά" - Έσπασε η παράδοση: ΠΑΣ Γιάννενα-Καστοριά 3-1
Την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου -και κάθε Κυριακή- διαβάστε στην ιστοσελίδα της "ΣΕΝΤΡΑΣ" επιλεγμένα ρεπορτάζ από το τελευταίο φύλλο, όπως τυπώνονται στο χαρτί!

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Όνειρο ήταν και πάει...

Δεν ιδρύεται πανεπιστήμιο στην Καστοριά το 2009


Τέλος στο όνειρο της ίδρυσης πανεπιστημιακού τμήματος στην Καστοριά -τουλάχιστον για φέτος- έδωσε η έκδοση των φετινών μηχανογραφικών, την ίδια στιγμή που οι συζητήσεις και οι διαξιφισμοί για το κτίριο έδιναν και έπαιρναν εντός νομού.

Όπως άλλωστε αναμένετο, στα μηχανογραφικά δελτία δεν θα περιλαμβάνεται το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Συντήρησης Μνημείων, που πρόκειται να λειτουργήσει (από το 2010;) στην Καστοριά.

Η εξέλιξη αυτή είχε, ουσιαστικά, προαναγγελθεί τον Δεκέμβριο από τον πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής του Πανεπιστημίου, Χρήστο Μασσαλά.

Είναι, επίσης, ενδεικτικό του πόση "πίστη" είχαν στην προσπάθεια για άμεση λειτουργία του τμήματος οι τοπικοί φορείς, ότι ούτε καν ο φάκελος με την πρότασή τους για το τμήμα είχε υποβληθεί στο υπουργείο Παιδείας.

Αναλυτικό ρεπορτάζ και παρασκήνιο στο φύλλο της "ΣΕΝΤΡΑΣ" που κυκλοφορεί την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009.

Έσπασε η παράδοση: Γιάννενα - Καστοριά 3-1


Aν και προηγήθηκε στο 7' η Καστοριά με γκολ του Σικαλόπουλου, τελικά δεν τα κατάφερε πληρώνοντας τα αμυντικά της λάθη, γνωρίζοντας την ήττα με σκορ 3-1 στα Γιάννινα.

Νέα ήττα γνώρισε η ομάδα της Καστοριάς και, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αποτελέσματα, οι ελπίδες παραμονής της στην κατηγορία περιορίζονται αισθητά.

Οι ''ερυθροκίτρινοι'' αιφνιδίασαν στο γήπεδο των Ζωσιμάδων τον ΠΑΣ Γιάννινα, καθώς στο 5', έπειτα από εκτέλεση φάουλ του Κόντου, ο Σικαλόπουλος επωφελήθηκε της αδράνειας της άμυνας του ΠΑΣ και με πλασέ "πάγωσε" τα Γιάννενα δίνοντας το προβάδισμα στην ομάδα του.
Η αντίδραση της ομάδας της Ηπείρου ήρθε στο 23', με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Σαϊτιώτη, ο οποίος έστειλε την μπάλα στα δίχτυα παρά την προσπάθεια του τερματοφύλακα Σιαράβα.

Στο 27' ο ΠΑΣ έμεινε με παίκτη λιγότερο στον αγωνιστικό χώρο όταν ο Μέζα υπέπεσε σε σκληρό φάουλ στον Σινάνι και αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα, ενώ λίγο αργότερα ο παίκτης της Καστοριάς αντικαταστήθηκε μια και δεν μπορούσε να συνεχίσει.

Ωστόσο, παρά το αριθμητικό μειονέκτημα, ο ΠΑΣ υπερείχε, δημιούργησε σημαντικές ευκαιρίες και τελικά στο 69' πέτυχε και δεύτερο γκολ μετά από σέντρα του Σαϊτιώτη, αδράνεια της άμυνας και πλασέ του Σολάκη.

Τελικά, οι Γιαννιώτες έφτασαν και σε τρίτο τέρμα με απευθείας εκτέλεση κόρνερ του Λουτσιάνο, που διαμόρφωσε το τελικό 3-1.