Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Υποβρύχια συγκοινωνία στη λίμνη της Καστοριάς!

Πρωτοσέλιδο Τετάρτης 1 Απριλίου 2009
. .
Διαβάστε στην "ΣΕΝΤΡΑ" αυτής της εβδομάδας:
  • Υποβρύχια συγκοινωνία στη λίμνη της Καστοριάς! - Η απόρρητη μελέτη που ανέθεσε σε πανεπιστήμιο του Καναδά ο Κώστας Λιάντσης - Τίθεται σε λειτουργία το 2014, με κόστος 250 εκατ. ευρώ - Αναμένονται αντιδράσεις από φορείς του νομού
  • Οριστική και αμετάκλητη η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για τη στέγαση του πανεπιστημίου στο 1ο Γυμνάσιο - Ξεκινούν το καλοκαίρι οι εργασίες
  • Φειδωλός ο Γ.Γ. του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. για την υποβάθμιση του δρόμου Δισπηλιό-Χάνι Μπιρίκι - Εκδίδεται σε τρεις μήνες το προεδρικό διάταγμα για τον Φορέα Διαχείρισης της λίμνης
  • Στη… "ΣΕΝΤΡΑ" ο Γκιουλέκας - Επίσκεψη του υφυπουργού Τύπου στο νομό Καστοριάς
  • Κώστας Λιάντσης: "Θα το δεχόμουν, αν το εφάρμοζαν οι νομάρχες που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ" - Για παράνομες προσλήψεις καταγγέλλει το νομάρχη η μειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου
  • Το Πολιτιστικό Κέντρο και το Μουσείο Κλασικών Αρχαιοτήτων στο... πιάτο των δημοτών του Άργους Ορεστικού
  • Μια βραδιά με μελοποιημένη ποίηση και τη φωνή μιας μεγάλης καλιτέχνιδας, της Μαρίας Φαραντούρη - Πολιτιστικό γαϊτανάκι από το Εσπερινό Γενικό Λύκειο με τίτλο "Στο περιγιάλι το κρυφό"
  • Τροπαιούχος η Πεντάβρυσος - Με τη συμπλήρωση της 40χρονης ιστορίας της κατέκτησε το Κύπελλο της Ε.Π.Σ. Καστοριάς


Την Κυριακή 5 Απριλίου -και κάθε Κυριακή- διαβάστε στην ιστοσελίδα της "ΣΕΝΤΡΑΣ" επιλεγμένα ρεπορτάζ από το τελευταίο φύλλο, όπως τυπώνονται στο χαρτί!

Στη… "ΣΕΝΤΡΑ" ο Γκιουλέκας

Περιοδεία του υφυπουργού Τύπου στο νομό Καστοριάς

Στη… "ΣΕΝΤΡΑ" βγήκε την περασμένη Πέμπτη ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας! Ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μ.Μ.Ε., συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Καστοριάς, Αχιλλέα Ευαγγέλου, επισκέφθηκε τα γραφεία της "ΣΕΝΤΡΑΣ" (της μεγαλύτερης εφημερίδας του νομού Καστοριάς και μέλους της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου) και συνομίλησε επί μισή ώρα με τα στελέχη της.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε ο υφυπουργός με τον εκδότη της εφημερίδας, Δημήτρη Κουτσή, και τον διευθυντή, Δαμιανό Δέλλιο (στο πλαίσιο περιοδείας του στα Μ.Μ.Ε. της ελληνικής περιφέρειας), τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα που απασχολούν τον περιφερειακό Τύπο.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στον διάλογο που ξεκινά η κυβέρνηση στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για την ενίσχυση των ημερήσιων και εβδομαδιαίων εφημερίδων της περιφέρειας, την καλύτερη οργάνωσή τους και την ανάδειξη του ρόλου που διαδραματίζουν στην ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών.

Ο κ. Γκιουλέκας (δημοσιογράφος και ο ίδιος) περιηγήθηκε στην αίθουσα σύνταξης και στους χώρους σελιδοποίησης και διεκπεραίωσης της "ΣΕΝΤΡΑΣ", μένοντας εντυπωσιασμένος από το "σύγχρονο περιβάλλον εργασίας, τον άρτιο εξοπλισμό και τον καλαίσθητο χώρο", όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο υφυπουργός Τύπου ζήτησε να μάθει αναλυτικές πληροφορίες για το ιστορικό έκδοσης της εφημερίδας, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους αρχειοθετημένους τόμους με όλα τα φύλλα της "ΣΕΝΤΡΑΣ". Ξεφυλλίζοντας τα αντίτυπα παλαιότερων ετών το βλέμμα του έπεσε, κατά τύχη, σε ένα φύλλο του Σεπτεμβρίου του 2002, με πρωτοσέλιδο την εκλογική "μάχη" του Κώστα Λιάντση, ως υποψηφίου -τότε- νομάρχη. "Είδατε πού έπεσα;", αναφώνησε περιπαιχτικά ο κ. Γκιουλέκας.

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Πωλήσεις 100% με σταθερές τιμές

Στην δημοπρασία Μαρτίου της Finnish Fur Sales

Ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή η 2η δημοπρασία της τρέχουσας περιόδου, στο δημοπρατήριο της Finnish Fur Sales στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

Στη δημοπρασία, που ξεκίνησε το Σάββατο 21 Μαρτίου, συμμετείχαν 550 αγοραστές από όλες τις αγορές, ενώ η συνολική προσφορά αποτελούνταν από 3 εκατ. δέρματα βιζόν και 700.000 αλεπούδες.

Σε γενικές γραμμές η δημοπρασία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αφού οι πωλήσεις άγγιξαν το 100%, ενώ οι τιμές κυμάνθηκαν ανάλογα με αυτές των τελευταίων δημοπρασιών και, φυσικά, με τη γνωστή πτώση 40-50%, από τις αντίστοιχες περσινές (κατί που, άλλωστε, συνέβη σε όλες τις φετινές δημοπρασίες).

Πρωταγωνιστές της δημοπρασίας ήταν και πάλι οι Κινέζοι, οι οποίοι απορρόφησαν τη μεγαλύτερη ποσότητα της συνολικής προσφοράς, ενώ ικανοποιητικό -παρά τη μεγάλη κρίση- ήταν και το ποσοστό αγοράς δερμάτων από πλευράς Ελλήνων, οι οποίοι έκαναν επιλεκτικές αγορές.

ΑΡΧΙΖΕΙ THN ΠΕΜΠΤΗ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Η ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΤΗΣ KOPENHAGEN FUR

Αντίστοιχη εικόνα με αυτή της Φινλανδίας, αναμένεται να παρουσιάσει και το δανέζικο δημοπρατήριο Kopenhagen Fur, το οποίο στην δημοπρασία Απριλίου θα προσφέρει 5 εκατ. δέρματα βιζόν, με τις πωλήσεις να ξεκινούν την Πέμπτη 2 Απριλίου και να διαρκούν μέχρι την Δευτέρα 6 Απριλίου.
Από αυτή την Πέμπτη μέχρι την Τετάρτη 1 Απριλίου, θα επιθεωρούνται τα δέρματα.

Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Έμεινε με τις ευκαιρίες και τις εντυπώσεις η Καστοριά...

Έχασε από τον Ιωνικό Νικαίας με σκορ 2-0

Μεγάλη ευκαιρία για να... αποδράσει με το "τρίποντο" από τη Νίκαια έχασε η Καστοριά.

Στην αναμέτρησή της με αντίπαλο τον Ιωνικό, ιδίως στο α’ ημίχρονο, ήταν κυρίαρχη του "παιχνιδιού", δημιουργώντας 3-4 κλασικές ευκαιρίες, αλλά πότε από ατυχία και πότε από αστοχία, δεν κατάφερε να τις εκμεταλλευτεί.

Η άτυχη και άδικη στιγμή της Καστοριάς ήρθε στην εκπνοή του α’ ημιχρόνου (44’) όταν ο Φαμπίνιο, με κεφαλιά, άνοιξε το σκορ για τους Νεαπολίτες. Όμως, το γκολ αυτό προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών από τους παίκτες της Καστοριάς προς τον διαιτητή, οι οποίοι υποστήριξαν ότι στη φάση αυτή είχε προηγηθεί επιθετικό φάουλ του Τσερκέζου.

Ο Ιωνικός, που στο δεύτερο ημίχρονο ανέβασε την αποδοσή του και δεν επέτρεψε στην Καστοριά να τον απειλήσει, έφτασε και σε δεύτερο τέρμα στο 78', με ψηλοκρεμαστό πλασέ του Γκόγκα.

Το ματς ολοκληρώθηκε με σουτ του Σικαλόπουλου στις καθυστερήσεις, το οποίο σταμάτησε στο δοκάρι της εστίας του τερματοφύλακα Πουρή.

*Για το πανελλήνιο πρωτάθλημα Νέων Β’ Εθνικής, η Καστοριά με γκολ που σημείωσε ο Μπάτζιος επικράτησε με σκορ 1-0 του Ιωνικού.


Διαβάστε εδώ περισσότερες αθλητικές ειδήσεις από το νομό Καστοριάς
(Περιφερειακά πρωθλήματα ποδοσφαίρου, Χάντμπολ και Μπάσκετ)

Διαβάστε όπως στο χαρτί!


Διαβάστε σήμερα -και κάθε Κυριακή- στο Sentra.com.gr επιλεγμένα ρεπορτάζ της τελευταίας έκδοσης της "ΣΕΝΤΡΑΣ" όπως ακριβώς τυπώνονται στο χαρτί!

Κάντε "κλικ" πάνω στον τίτλο του ρεπορτάζ και "κατεβάστε" το σε μορφή pdf

(Από το φύλλο της Τετάρτης 25 Μαρτίου 2009)

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Η "Αρχόντισσα" επί της οθόνης!

"Παρούσα"... και στην Έβδομη Τέχνη είναι η Καστοριά, η οποία -όπως αποδεικνύεται- ανέκαθεν μάγευε με την ομορφιά της τους Έλληνες κινηματογραφιστές!

Δέκα ταινίες κι ένα -κινηματογραφικών προδιαγραφών- τηλεοπτικό σίριαλ έχουν γυριστεί μέχρι σήμερα στην περιοχή μας (ή σχετίζονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με την Καστοριά). Ορισμένες εξ’ αυτών αποτελούν σπάνια ντοκουμέντα, καθώς όχι μόνο αποτυπώνουν την Καστοριά των αρχών του περασμένου αιώνα, αλλά αποτελούν και ιστορικά τεκμήρια για την καθημερινή ζωή στην μεταπολεμική Ελλάδα.

Η «ΣΕΝΤΡΑ» έψαξε στο εθνικό κινηματογραφικό αρχείο και παρουσιάζει σήμερα αυτές τις 11 ταινίες (με την ελπίδα να βρεθεί σύντομα και η… δωδέκατη, αλλά και να κινητοποιηθούν, έστω και τώρα, οι τοπικοί φορείς, που επιβάλλεται να τις αναζητήσουν και να τις παρουσιάσουν στο κοινό της Καστοριάς).

- «Η αλήθεια για τα παιδιά της Ελλάδας», του Μάνου Ζαχαρία, 1948
- «Οι γουναράδες της Καστοριάς και η τέχνη τους», του Βασίλη Ραφαηλίδη, 1962
- «Καστοριά», του Τάκη Κανελλόπουλου, 1969
- «Η φωτογραφία», του Νίκου Παπατάκη, 1986
- «Η ελληνική γούνα», του Σταμάτη Τσαρουχά, 1987
- «Η φανέλα με το 9», του Παντελή Βούλγαρη, 1988
- «Στη Σκιά του Πολέμου», του Χρήστου Παληγιαννόπουλου, 1999
- «Ο ανθός της λίμνης», του Σταμάτη Τσαρουχά, 1999
- «Αθανάσιος Χριστόπουλος: Ένας λησμονημένος ποιητής», του Σταμάτη Τσαρουχά, 2001
- «Στάκαμαν», του Αντώνη Καφετζόπουλου, 2001
- «Ψυχή βαθιά», του Παντελή Βούλγαρη, 2009

Αναλυτικές πληροφορίες για τις ταινίες και για την σχέση τους με την Καστοριά περιλαμβάνονται στο φύλλο της "ΣΕΝΤΡΑΣ" που κυκλοφορεί.

"Πρωταθλήτρια" (και πάλι) στην ανεργία η Καστοριά

Στο 18% ο επίσημος δείκτης της Στατιστικής Υπηρεσίας

Και πάλι... χρυσό μετάλλιο πήρε η Καστοριά στην ανεργία! Δεν χρειάζονταν, βέβαια, επίσημες στατιστικές για να αντιληφθεί κανείς το μείζον πρόβλημα που βιώνουν όλο και περισσότεροι άνεργοι συμπολίτες μας.

Ωστόσο, αυτό επιβεβαιώθηκε από τον επίσημο δείκτη της ανεργίας, που "σκαρφάλωσε" στο 18%, με το νομό Καστοριάς να παραμένει σταθερά στην πρώτη θέση της λίστας των περιοχών της΄Ελλάδας με τη μεγαλύτερη ανεργία.

Τα στοιχεία εκδόθηκαν βάσει της καταγραφής των ανέργων τον Φεβρουάριο του 2009, από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Στην πρώτη θέση των περιφερειών με τους περισσότερους ανέργους "φιγουράρει" η Δυτική Μακεδονία, με τους 3 υπόλοιπους νομούς, όμως (Κοζάνης, Φλώρινας, Γρεβενών), να έχουν σαφώς χαμηλότερα ποσοστά.

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

"Στον δρόμο" οι εργαζόμενοι στους βρεφονηπιακούς

Μετέωρο είναι το βήμα -και το μέλλον- των εργαζομένων στους βρεφικούς σταθμούς του νομού Καστοριάς.

Οι υπάλληλοι των βρεφονηπιακών, συμμετέχουν στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις του κλάδου τους, αφού το εργασιακό τους καθεστώς παραμένει αβέβαιο, μετά τις αλλαγές που έγιναν στη δομή τους προηγούμενους μήνες.

Αντιμετωπίζουν, όμως, και οικονομικό ζήτημα, καθώς παραμένουν απλήρωτοι εδώ και περίπου 3 μήνες! Οι εργαζόμενοι ζητούν να βρεθεί άμεσα λύση, αφού τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τότε που οι βρεφικοί σταθμοί εντάχθηκαν, ως υπηρεσία, στην Εργατική Εστία, είναι πολλά.

Παράλληλα, είναι έντονη είναι και η ανησυχία τους για το μέλλον της δομής, καθώς οι συμβάσεις τους μέχρι στιγμής δεν έχουν ανανεωθεί.

Κυπελλούχος η Πεντάβρυσος!

Οι ''κυανόλευκοι" κατέκτησαν για πρώτη φορά το κύπελλο της ΕΠΣ Καστοριάς, θριαμβεύοντας με σκορ 1-4 της Φλατσάτας Οινόης

Την κατάκτηση του Κυπέλλου για πρώτη φορά στην ιστορία της πανηγύρισε το απόγευμα της Τετάρτης η ομάδα της Πενταβρύσου, επικρατώντας με το εντυπωσιακό σκορ 4-1 της περσινής κυπελλούχου, Φλατσάτας Οινόης.

Ήταν ο 31ος τελικός Κυπέλλου στην ιστορία της ΕΠΣ Καστοριάς, στον οποίο η ομάδα της Πενταβρύσου συμμετείχε για πρώτη φορά στην 40χρονη ιστορία της, καταφέρνοντας... με την πρώτη να στεφθεί κυπελλούχος. Αύξησε, έτσι, τον αριθμό των κυπελλούχων της ΕΠΣ Καστοριάς σε 12, επί συνόλου 31 διοργανώσεων.

Από τη άλλη πλευρά, η ομάδα της Φλατσάτας Οινόης συμμετείχε για 5η φορά σε τελικό της διοργάνωσης, έχοντας μάλιστα κατακτήσει το κύπελλο 2 συνεχόμενες φορές, στους δύο πρηγούμενους τελικούς.

Ήταν ένας τελικός ανάμεσα σε δύο ομάδες που πρωταγωνιστούν στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας και όσοι παρακολούθησαν αυτή την αναμέτρηση -που ήταν αρκετοί- έμειναν ικανοποιημένοι από το θέαμα, μια και τα πέντε γκολ, αλλά και οι ευκαιρίες που σημειώθηκαν, δεν άφηναν περιθώρια για αμφισβήτηση.

ΦΛΑΤΣΑΤΑ ΟΙΝΟΗΣ: Σταμπολίδης, Αλεξανδρίδης (61’ Δεληγιαννίδης), Μήλιος, Τσουλου-κίδης Χ., Τσεμπερίδης Ν., Τσεμπερίδης Χ., Τσατσάκης, Τζιώτζης, Πιτούλης, Τσακουρίδης, Ελευθεριάδης (46’ Πρωτόγερος).

ΑΣ ΠΕΝΤΑΒΡΥΣΟΥ:Σταυρόπουλος, Κων/νίδης, Χρήστου Γ., Ξανθόπουλος, Μπέλλος, Σιούτκος Α. (75’ Κοσμάς), Καραμανίδης, Τσακλίδης, Καλλιμάνης (70’ Τοπαλίδης), Παπαδόπουλος, Χρήστου Α. (83’ Γρηγοριάδης Ι.)

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Ό,τι δώσανε... δώσανε!

Ημερίδα του Επιμελητηρίου Καστοριάς για το Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε.


Δεν μοιράζουμε χρήματα", ξεκαθάρισε από την Καστοριά ο Ειδικός Γραμματέας Ανταγωνιστικότητας του υπουργείου Ανάπτυξης, Ελευθέριος Σταυρόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση για το "περιβόητο" Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε.

Θέμα της ενημερωτικής εκδήλωσης η "Εγγύηση και επιδότηση επιτοκίου δανείων Κεφαλαίου κίνησης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων από το ΤΕΜΠΜΕ" και διοργανωτής το Επιμελητήριο Καστοριάς. Εκτός από τον κ. Σταυρόπουλο, στην εκδήλωση μίλησε και το μέλος του Δ.Σ. του Ταμείου, Σωτήρης Μαγόπουλος.

Οι τοπικοί επιχειρηματίες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις παραμέτρους του προγράμματος, αλλά και να θέσουν τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους, καθώς είναι γνωστό ότι υπήρξαν αρκετά προβλήματα στην ένταξη ουκ ολίγων επιχειρήσεων στο πρόγραμμα και πολλές απαγορευτικές παράμετροι, κυρίως για τους γουνοποιούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση, το ΤΕΜΠΜΕ έχει ενισχύσει -μέχρι στιγμής- περισσότερες από 18.000 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα με το ποσό των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Ειδικός Γραμματέας Ανταγωνιστικότητας ανέφερε, μεταξύ άλλων: "Η επιχειρηματικότητα έχει ρίσκο και ασκείται με τους όρους της ελεύθερης αγοράς. Διαφορετικά, θα δημιουργήσουμε "απονευρωμένους" επιχειρηματίες, που θα καταντήσουν δημόσιοι υπάλληλοι".

"Δεν μοιράζουμε χρήματα"

Πρωτοσέλιδο Τετάρτης 25 Μαρτίου 2009

Διαβάστε στην "ΣΕΝΤΡΑ" αυτής της εβδομάδας:
  • "Δεν μοιράζουμε χρήματα" - Τόνισε ο Ειδικός Γραμματέας Ανταγωνιστικότητας του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Ελευθέριος Σταυρόπουλος, προσθέτοντας : "Η επιχειρηματικότητα έχει ρίσκο και ασκείται με τους όρους της ελεύθερης αγοράς" - Σε εκδήλωση για το περιβόητο Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε.
  • Υπεγράφη η σύμβαση της ΔΙΑΔΥΜΑ με την κοινοπραξία ιδιωτών για τη δημιουργία των υποδομών - Προχωρά η Μονάδα Επεξεργασίας και Αξιοποίησης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας
  • Παραμένουν απλήρωτοι για 3 μήνες - Στο... δρόμο οι εργαζόμενοι των βρεφονηπιακών σταθμών
  • Επί... τάπητος τέθηκαν τα ζητήματα διαφάνειας και χρηστής διοίκησης της τοπικής αυτοδιοίκησης - Σε ημερίδα που διοργανώθηκε στην πόλη της Καστοριάς
  • Μεγάλη συμμετοχή με 100% πωλήσεις - Mε την προσφορά 3 εκατ. δερμάτων βιζόν ολοκληρώνεται την Παρασκευή η 2η δημοπρασία της περιόδου της Finnish Fur Sales στο Ελσίνκι Φινλανδίας
  • Φίλιππος Πετσάλνικος: "Μύθος ο κίνδυνος απομάκρυνσης του πανεπιστημίου από την Καστοριά" - Εκδίδεται στο επόμενο χρονικό διάστημα το προεδρικό διάταγμα
  • Στο 18% σκαρφάλωσε ο επίσημος δείκτης της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας - Πρώτη και με διαφορά η Καστοριά στην ανεργία
  • Ανδρέας Λεούδης: "Απορροφητικότητα 108% είχε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας από το Γ΄ Κ.Π.Σ." - Φίλιππος Πετσάλνικος: "Ο μεγάλος κορμός του Γ΄ Κ.Π.Σ. είχε καταρτιστεί από το ΠΑΣΟΚ"
  • Η Αρχόντισσα επί της οθόνης - 10 + 1 κινηματογραφικές ταινίες αποκαλύπτουν την άγνωστη Καστοριά

Την Κυριακή 29 Μαρτίου -και κάθε Κυριακή- διαβάστε στην ιστοσελίδα της "ΣΕΝΤΡΑΣ" επιλεγμένα ρεπορτάζ από το τελευταίο φύλλο, όπως τυπώνονται στο χαρτί!

Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Στο... "φώτο φίνις" η Finnish Fur Sales!

Mε προσφορά 3 εκατομμυρίων δερμάτων βιζόν

Ολοκληρώνεται την Παρασκευή η 2η δημοπρασία της τρέχουσας περιόδου στο δημοπρατήριο της Finnish Fur Sales, στο Ελσίνκι Φινλανδίας.

Στη δημοπρασία Μαρτίου, που ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο, συμμετέχουν 400 αγοραστές από όλες τις αγορές, ενώ η συνολική προσφορά αποτελείται από 3 εκατ. δέρματα βιζόν και 700.000 αλεπούδες.

Μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, δηλαδή δύο μέρες πριν την ολοκλήρωση της δημοπρασίας, τα συμπεράσματα ήταν θετικά. Οι πωλήσεις άγγιζαν το 100%, με τις τιμές να κινούνται ανάλογα με αυτές των τελευταίων δημοπρασιών και φυσικά με πτώση 40-50%, από τις αντίστοιχες περσινές, όπως άλλωστε και στις προηγούμενες δημοπρασίες.

Βέβαια, πρωταγωνιστές της δημοπρασίας ήταν και πάλι οι Κινέζοι, οι οποίοι απορρόφησαν τη μεγαλύτερη ποσότητα της συνολικής προσφοράς, ενώ ικανοποιητικό -παρά τη μεγάλη κρίση - ήταν και το ποσοστό αγοράς δερμάτων από πλευράς Ελλήνων.

Αν και βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, με τις πωλήσεις να έχουν καθηλωθεί εδώ και 5 μήνες, και με δεδομένο ότι πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες τιμές αγοράς όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί από το χρηματιστήριο των δημοπρασιών, οι Έλληνες προχώρησαν σε αγορές πρώτης ύλης προκειμένου να κατασκευάσουν νέα προϊόντα. Τώρα θα πρέπει να τα προωθήσουν με άλλες τιμές, σαφώς μειωμένες, συγκριτικά με αυτές που ίσχυαν μέχρι πριν λίγους μήνες.

Αντίστοιχη εικόνα με αυτή της Φινλανδίας, αναμένεται να παρουσιάσει και το δανέζικο δημοπρατήριο Kopenhagen Fur, το οποίο στη δημοπρασία Απριλίου θα προσφέρει 5 εκατ. δέρματα βιζόν, με τις πωλήσεις να ξεκινούν την Πέμπτη 2 Απριλίου και να διαρκούν μέχρι την Δευτέρα 6 Απριλίου, ενώ από μεθαύριο, Πέμπτη, μέχρι την Τετάρτη 1 Απριλίου, θα επιθεωρούνται τα δέρματα.

"Σούπα" το ματς, "λίμνη" τη γήπεδο!

Άλμα ευκαιρίας της Βέροιας (0-2) επί της Καστοριάς, σε έναν βαρύ αγωνιστικό χώρο που έμοιαζε με λίμνη!

Το χίονι δεν μπόρεσε να... βοηθήσει ξανά την Καστοριά! Ο αναβληθείς -λόγω χιονόπτωσης- αγώνας με την Βέροια πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα και η Καστοριά δεν κατάφερε να κερδίσει.

Η Βέροια προσέθεσε στην συγκομιδή της τρεις πολύτιμους βαθμούς, στην προσπάθεια που καταβάλλει να παραμείνει στην κατηγορία, καθώς νίκησε εκτός έδρας 0-2 την Καστοριά, στο παιχνίδι που αναβλήθηκε την Κυριακή λόγω χιονόπτωσης.

Οι Ράνιτς και Ντα Σίλβα ήταν οι σκόρερ της ομάδας του Γιώργου Κωστίκου. Οι προσπάθειες των παικτών δυσκολεύτηκαν από τον εξαιρετικά άσχημο αγωνιστικό χώρο. Τα χιόνια μπορεί να είχαν λιώσει, εντούτοις το γήπεδο είχε πολύ νερό, γεγονός επικίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των ποδοσφαιριστών.

Οπως ήταν φυσικό, το ματς ήταν κακό από ποιοτικής πλευράς, με ελάχιστες ενδιαφέρουσες φάσεις μπροστά από τις δύο εστίες. Η Βέροια αιφνιδίασε την αντίπαλό της και προηγήθηκε νωρίς. Συγκεκριμένα, στο 8' ο Κριβοκάπιτς εκτέλεσε φάουλ, ο τερματοφύλακας Κοσμίδης απέκρουσε στην αριστερή του γωνιά, η μπάλα όμως έφτασε στον Ράνιτς, ο οποίος με πλασέ άνοιξε το σκορ.

Οι φιλοξενούμενοι "κλείδωσαν" την πολύτιμη νίκη στο 83' όταν μετά από εκτέλεση κόρνερ του Κριβοκάπιτς, ο Ντα Σίλβα με κεφαλιά πέτυχε το 0-2, που έμελλε να είναι και το τελικό αποτέλεσμα.
.
Kαστοριά (Ηλίας Αποστολίδης): Κοσμίδης, Μωραΐτης, Κόντος, Στεφανίδης, Στασινόπουλος (54' Σικαλόπουλος), Φλίνδρης (46' Κάκαβος), Τσερκέζος, Δημητρουλόπουλος, Τσουλφίδης, Κολτσίδας (29' Ιασωνίδης), Σίνκοβιτς.

Βέροια (Γιώργος Κωστίκος): Ντεγκρά, Παπαδόπουλος, Δρούγας (2' Βέρτζος), Τζιμογιάννης, Καππίας, Τζημόπουλος, Καρακατσάνης, Ράνιτς (81' Κόλτσης), Ζε Κάρλος, Χαλαουάνι (75' Τσάτσος), Κριβοκάπιτς.

Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Είδε... άσπρη μέρα η ομάδα της Καστοριάς!

Το... ανοιξιάτικο χιόνι που πέφτει στην Καστοριά τις τελευταίες μέρες, έφερε τα πάνω κάτω στα αγωνιστικά δρώμενα του νομού.

Η αναμέτρηση της Καστοριάς με τη Βέροια, για την 27η αγωνιστική του Πρωταθλήματος της Β' Εθνικής, αναβλήθηκε λόγω των καιρικών συνθηκών.

Ο αγωνιστικός χώρος στο στάδιο της Καστοριάς κρίθηκε ακατάλληλος από τον διαιτητή Αρετόπουλο (ΣΔ Τρικάλων) για τη διεξαγωγή της συνάντησης, μια και βρισκόταν σε εξαιρετικά άσχημη κατάσταση λόγω της χιονόπτωσης που είχε προηγηθεί. Εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες -ενδεχόμενο εξαιρετικά αμφίβολο- η συνάντηση θα διεξαχθεί αύριο, Δευτέρα, την ίδια ώρα (15:00 μ.μ.).
.
Αναβολές, ελέω χιονιά

Για το Περιφερειακό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, εξαιτίας της χιονόπτωσης, αναβλήθηκαν οι αγώνες Παναργειακού- Δεσκάτης Γρεβενών και Φλώρινας - Φούφας.
.
Από την περασμένη Παρασκευή, ανακοινώθηκε από την Επιτροπή Πρωταθλήματος της ΕΠΟ η αναβολή, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, δύο αγώνων του 3ου ομίλου του περιφερειακού πρωταθλήματος, οι οποίοι ήταν προγραμματισμένοι για σήμερα, 22 Μαρτίου.

Τα ματς Παναργειακού-Δεσκάτης και Φλώρινας-Φούφας, δεν πραγματοποιήθηκαν, καθώς το χιόνι και οι χαμηλές θερμοκρασίες καθιστούσαν την διεξαγωγή των αγώνων αδύνατη, ενώ παράλληλα έβαζαν σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των παικτών. Οι παραπάνω αγώνες θα διεξαχθούν σε ημερομηνία που θα ορίσει προσεχώς η ΕΠΟ.

"Χιοναστιβάδα" αναβολών και στα τοπικά πρωταθλήματα

Η ΕΠΣ Καστοριάς εξέδωσε ανακοίνωση την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με την οποία αναβάλλονται οι αγώνες της Β’ κατηγορίας, καθώς και του παιδικού πρωταθλήματος, ενώ το πρωτάθλημα της Α΄κατηγορίας θα συνεχιζόταν κανονικά το απόγευμα της Κυριακής.

Ωστόσο, το πυκνό χιόνι που έπεφτε ασταμάτητα το βράδυ της Παρασκευής, ανάγκασε την ΕΠΣ Καστοριάς με νεότερη ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το πρωί, να αναβάλει εξαιτίας των χιονοπτώσεων και τους αγώνες της Α’ κατηγορίας.

Ως είθισται, το πρόγραμμα θα ακολουθηθεί κανονικά και τα παιχνίδια που αναβλήθηκαν θα διεξαχθούν το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Διαβάστε όπως στο χαρτί!

.
Διαβάστε σήμερα -και κάθε Κυριακή- στο Sentra.com.gr επιλεγμένα ρεπορτάζ της τελευταίας έκδοσης της "ΣΕΝΤΡΑΣ" όπως ακριβώς τυπώνονται στο χαρτί!

Κάντε "κλικ" πάνω στον τίτλο του ρεπορτάζ και "κατεβάστε" το σε μορφή pdf

(Από το φύλλο της Τετάρτης 18 Μαρτίου 2009)

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Προσεχώς... "Οξυγόνο" στη Σπηλιά του Δράκου!

Αφιέρωμα στην Σπηλιά του Δράκου θα κάνει η εκπομπή της ΕΤ3 ’’Οξυγόνο’’. Τα γυρίσματα έγιναν από το 5μελές συνεργείο της εκπομπής χθες, Πέμπτη, με συνεντεύξεις μέσα και έξω από τη Σπηλιά.

Όλο το συνεργείο έμεινε... άφωνο από θέαμα που αντίκρισε στη σπηλιά, εκφράζοντας τον θαυμασμό του για την μοναδικότητα και την ποικιλία των σταλαγμιτών και σταλακτιτών.

Η εκπομπή αναφέρεται στον άνθρωπο που την ανακάλυψε πριν από 55 χρόνια, τον Τάσο Μπασακύρο, οποίος -σύμφωνα με το σενάριο της εκπομπής- εξιστορεί στον 14χρονο εγγονό του την ιστορία της ανακάλυψης και της εξερεύνησης της σπηλιάς, λέγοντας ότι αισθάνεται "μεγάλη ικανοποίηση που αυτό το θαύμα της φύσης αξιοποιήθηκε και σε πολύ σύντομο χρόνο θα είναι επισκέψιμο για το κοινό".

Συνέντευξη έδωσε και ο δήμαρχος Καστοριάς, Γιάννης Τσαμίσης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της σπηλιάς, αλλά και στις προσπάθειες ετών που χρειάστηκε έτσι ώστε το έργο αυτό να ενταχθεί στο 3ο ΠΕΠ, να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και σε χρόνο ρεκόρ να ολοκληρωθεί, επισημαίνοντας πως "θεωρείται το σημαντικότερο και ακριβότερο έργο για τον Δήμο Καστοριάς και θα αποτελέσει πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην τουριστική υποδομή της περιοχής". Η ημερομηνία μετάδοσης της εκπομπής θα ανακοινωθεί σύντομα.

"Οξυγόνο" και στους παλαίμαχους κωπηλάτες

Παράλληλα, η εκπομπή "Οξυγόνο" θα παρουσιάσει αφιέρωμα και για τον Σύλλογο Παλαιμάχων Κωπηλατών Καστοριάς. Τα γυρίσματα έγιναν την περασμένη Τετάρτη στους χώρους του Δημοτικού Ναυταθλητικού Κέντρου.
Είκοσι πέντε περίπου παλαίμαχοι, με πολύ κέφι, γέμισαν το γυμναστήριο του Κέντρου και εκτελούσαν τις εντολές της σκηνοθέτιδας, ενώ έξω μαινόταν η ξαφνική χιονοθύελλα. Στη συνέχεια, ακολούθησε... σουβλακοθεραπεία και οινοθεραπεία, με πειράγματα και γέλια.

Ήρθαν, "πρεσβεύοντας" την τοπική ανάπτυξη!

Στην Καστοριά ακόλουθοι 34 ξένων πρεσβειών

Ένα συνέδριο υψηλών προδιαγραφών με προσκεκλημένους Οικονομικούς και Εμπορικούς Ακολούθους 34 ξένων πρεσβειών πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά.

Το διοργάνωσαν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο Καστοριάς σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων, με στόχο την ανάδειξη της Καστοριάς ως πόλο έλξης ξένων επενδύσεων, αλλά και την ενημέρωση των τοπικών επιχειρηματιών για τις ξένες αγορές, προκειμένου να διεισδύσουν σε αυτές.

"Με βάση τις υποδομές που έχουμε ως νομός, με το διεθνές αεροδρόμιο, τον κάθετο άξονα της Εγνατίας, το Βιοτεχνικό Πάρκο και το φθηνό εργασιακό κόστος, το να επενδύσει κάποιος στην Καστοριά είναι αρκετά προσοδοφόρο, κάτι που σημαίνει ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι ελκυστικό", τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕ, Ναούμ Μαρκόπουλος, ενημερώνοντας τους υψηλούς προσκεκλημένους για τα προϊόντα που παράγει η Καστοριά, όπως η γούνα, το κρασί, τα φασόλια και τα μήλα.

Στο συνέδριο συμμετείχαν εμπορικοί και οικονομικοί ακόλουθοι από 34 ξένες πρεσβείες, με προφανή στόχο την ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων με τους τοπικούς επιχειρηματίες.

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

100 θέσεις επιδοτούμενης απασχόλησης στην Καστοριά

...αλλά εκ διαμέτρου αντίθετες οι απόψεις των φορέων

Σε... δύο διαφορετικές συσκέψεις στο υπουργείο Απασχόλησης θα πρέπει να συμμετείχαν οι φορείς του νομού Καστοριάς, καθώς οι απόψεις που κατέθεσαν ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες όσον αφορά στο αποτέλεσμα της συνάντησης που είχαν με την υφυπουργό Απασχόλησης, Σοφία Καλαντζάκου.

Η βουλευτής της ΝΔ, Βίβιαν Μπουζάλη, καθώς και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καστοριάς, Γιάννης Κογιόπουλος, κάνουν λόγο για μια ικανοποιητική συνάντηση με θετικά αποτελέσματα. Όμως, τόσο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Πετσάλνικος, όσο και ο πρόεδρος του Σωματείου Γουνεργατών Καστοριάς, Θόδωρος Γούσιας, δήλωσαν απογοητευμένοι από το αποτέλεσμα της επίσκεψης.

Πάντως, όλοι τους "επέστρεψαν"με την υπόσχεση για δημιουργία 100 θέσεων επιδοτούμενης εργασίας στο νομό Καστοριάς.

Συνέχεια στο "σίριαλ" του πανεπιστημίου

Τέλος δεν έχει το σίριαλ "Πανεπιστημιακό Τμήμα Καστοριάς", αφού εκπρόσωποι όλων των πλευρών δεν φαίνεται να... χαλαρώνουν, επιμένοντας με διάφορους τρόπους στις απόψεις και τις διεκδικήσεις τους.

Την ανατροπή, μάλιστα, της προηγούμενης απόφασης του νομαρχιακού συμβουλίου Καστοριάς για προσωρινή στέγαση του πανεπιστημιακού τμήματος στο 1ο Γυμνάσιο, ζητά με εισήγησή του, που κατατέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, ο επικεφαλής της μειοψηφίας, Παναγιώτης Παπαδιαμαντόπουλος.

Όπως τόνισε ο κ. Πάπαδιαμαντόπουλος, μπήκαν νέες παράμετροι στην υπόθεση, που δεν είναι άλλες από την επίσημη ανακοίνωση του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, Κώστα Μαρκόπουλου, για την παραχώρηση του "Ξενία" στη Νομαρχία Καστοριάς, αλλά και την πρόταση του ΤΕΙ να φιλοξενήσει το τμήμα Αρχιτεκτονικής Συντήρησης Μνημείων, εφόσον χρειάζεται.

Εξαιρετικά αποτελέσματα στη δημοπρασία γούνας στο Σιάτλ

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη και σημαντικότερη δημοπρασία της American Legend στο Σιάτλ.

Οι υπεύθυνοι του δημοπρατηρίου δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της δημοπρασίας, αφού, παρά την δυσμενή οικονομίκή συγκυρία, και τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα σε παγκόσμιο επίπεδο ο κλάδος της γούνας, οι 300 περίπου αγοραστές, απορρόφησαν όλη την προσφορά των 1,6 εκατ. δερμάτων.

Αναμφίβολα, το δημοπρατήριο του Σιάτλ φημίζεται για τα γνωστά δέρματα υψηλής ποιότητας Blackglama, τα οποία είναι πάντα ελκυστικά προς τους αγοραστές, έχοντας κατακτήσει μεγάλο μέρος της παγκόσμιας αγοράς. Το θετικό ήταν ότι οι τιμές, κυρίως στα θηλυκά, παρουσιάσαν μεγάλη ζήτηση, με αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά 10% σε σύγκριση με τις τιμές της τελευταίας δημοπρασίας της NAFA.

Βέβαια, πρωταγωνιστές της δημοπρασίας ήταν οι Κινέζοι, ωστόσο και οι Έλληνες έκαναν καλές αγορές σε σημαντικές ποσότητες, ενώ το μεγάλο Top Lot της δημοπρασίας, το Blackglama females, πήρε η εταιρεία Tsoukas Bros & Sons, προς 800 $.

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Σήριαλ δίχως τέλος

Πρωτοσέλιδο Τετάρτης 18 Μαρτίου 2009

Διαβάστε στην "ΣΕΝΤΡΑ" αυτής της εβδομάδας:

  • Σήριαλ δίχως τέλος... - Πανεπιστημιακό Τμήμα Καστοριάς
  • Εκ διαμέτρου αντίθετες οι απόψεις τους για το αποτέλεσμα της συνάντησης που είχαν με την υφυπουργό, Σοφία Καλαντζάκου - Με 100 θέσεις επιδοτούμενης εργασίας επέστρεψαν από το υπουργείο Απασχόλησης οι φορείς του νομού Καστοριάς
  • "Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης δεν υλοποιούνται" - Δριμύ "κατηγορώ" Μαγκριώτη κατά κυβέρνησης
  • Ο Καστοριανός Διόνυσος που έπινε… κρασί αντί για γάλα! - Σωτήρης Στεργίου: ο πρώτος οινοπαραγωγός της Καστοριάς μιλά στη "ΣΕΝΤΡΑ" με αφορμή τη διεθνή του βράβευση
  • Ημερίδα με θέμα "Ψηφιακή δημόσια διοίκηση, νέα προοπτική, ποιότητα στην επικοινωνία, βελτίωση της καθημερινότητας" διοργάνωσε η Νομαρχία Καστοριάς
  • Στόχος η ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων με τους τοπικούς επιχειρηματίες - Στην Καστοριά βρέθηκαν εμπορικοί και οικονομικοί ακόλουθοι 34 ξένων πρεσβειών
  • Εξαιρετικά αποτελέσματα με 100% πωλήσεις και με ελαφρά άνοδο των τιμών κατά 10 % στα θηλυκά σε σύγκριση με την πρόσφατη δημοπρασία της NAFA - Στην δημοπρασία Μαρτίου της American Legend στο Σιάτλ
  • Και με τη... βούλα, πλέον, νόμιμος μπαζότοπος - Στις παρυφές της "Ψαλίδας", πλησίον του Αγ. Χαραλάμπους, η εναπόθεση αδρανών υλικών
  • Ομόφωνα "ΟΧΙ" από το νομαρχιακό συμβούλιο στη μελέτη περιβαλλοντικών όρων της εταιρείας του Κώστα Κοντόπουλου - Στην προοπτική κατασκευής υδροηλεκτρικής μονάδας στις πηγές Κεφαλοβρύσου, στο Πευκόφυτο
  • Αυξημένο το ενδιαφέρον των Γερμανών τουριστών να επισκεφθούν την Καστοριά - Θετικά τα μηνύματα από την Διεθνή Έκθεση Βερολίνου
  • Αλλαγή φρουράς στην 15η Ταξιαρχία - Αποστρατεύτηκε με το βαθμό του υποστράτηγου ο Ταξίαρχος Γεώργιος Στεργιάννης - Νέος διοικητής ο Μιχαήλ Φλεριανός

Την Κυριακή 22 Μαρτίου -και κάθε Κυριακή- διαβάστε στην ιστοσελίδα της "ΣΕΝΤΡΑΣ" επιλεγμένα ρεπορτάζ από το τελευταίο φύλλο, όπως τυπώνονται στο χαρτί!

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Διαβάστε όπως στο χαρτί!

.
Διαβάστε σήμερα -και κάθε Κυριακή- στο Sentra.com.gr επιλεγμένα ρεπορτάζ της τελευταίας έκδοσης της "ΣΕΝΤΡΑΣ" όπως ακριβώς τυπώνονται στο χαρτί!

Κάντε "κλικ" πάνω στον τίτλο του ρεπορτάζ και "κατεβάστε" το σε μορφή pdf


(Από το φύλλο της Τετάρτης 11 Μαρτίου 2009)

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Ανοίγει ο δρόμος για το νέο νοσοκομείο Καστοριάς

Τη δημιουργία νέου νοσοκομείου εξήγγειλε -για άλλη μια φορά- κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Καστοριά, ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο υπουργός παρέλαβε από τη Νομαρχία τη μελέτη σκοπιμότητας για την κατασκευή του νοσοκομείου και ανακοίνωσε ότι η μελέτη κατασκευής θα είναι έτοιμη εντός 20ημέρου, από τις υπηρεσίες του υπουργείου.
.
Σύμφωνα με την μελέτη, το νέο νοσοκομείο θα κατασκευαστεί στην περιοχή του "4", κοντά στις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΤΕΙ, πιθανότατα με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα των ΣΔΙΤ.
,
"Πλέον, ανοίγει ο δρόμος για ένα νέο υπερσύγχρονο νοσοκομείο, που θα ανταπο-κρίνεται στα νέα δεδομένα που έχουν διαμο-ρφωθεί στην ευρύτερη περιοχή", τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, εξηγώντας ότι παράλληλα θα συνεχιστεί η λειτουργία και του ήδη υπάρχοντος νοσοκομείου, οι εγκαταστάσεις του οποίου θα συνεχίσουν να παραμένουν στις υπηρεσίες των πολιτών.

"Άδειασε" τους τοπικούς φορείς ο Μαρκόπουλος

"Δεν έχω αίτημα για στέγαση του πανεπιστημίου στο Ξενία"


Με πολλά ερωτηματικά άφησε την τοπική κοινωνία ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Κώστας Μαρκόπουλος, που επισκέφθηκε την Καστοριά για να ανακοινώσει επίσημα την παραχώρηση του "Ξενία" στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Ερωτηθείς για τη χρήση του κτιρίου σε σχέση με τις ανάγκες του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, έδωσε μια διπλωματική και μάλλον ασαφή απάντηση, ενώ, όπως τόνισε, το μόνο αίτημα των τοπικών φορέων που είχε στα χέρια του, ήταν αυτό του 2002, που αφορούσε στη δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου.

"Σήμερα είμαστε μπροστά στο εξής: η νομαρχία μας ζητάει το "Ξενία" για ένα πολιτιστικό κέντρο. Εμείς, οφείλουμε να κάνουμε το χρέος μας, με τη σιγουριά ότι σε τρία χρόνια από σήμερα το κτίριο θα δοθεί στους πολίτες ως πολιτιστικό Κέντρκ. Το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης αποδέχεται την πρόταση της νομαρχίας και θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια", ήταν τα πρώτα λόγια του υπουργού, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης της παραχώρησης.

Μάλιστα, ερωτώμενος σχετικά με το αίτημα για στέγαση του πανεπιστημιακού τμήματος στο "Ξενία", ο κ. Μαρκόπουλος δήλωσε… άγνοια. "Από πού είναι το αίτημα αυτό;", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, υποστηρίζοντας ότι η μοναδική πρόταση που υπάρχει στο υπουργείο και την Εταιρεία των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων είναι αυτή για μετατροπή του σε Πολιτιστικό Κέντρο.

Στη συνέχεια, όμως, άφησε ανοικτό ένα "παράθυρο" για χρήση του κτιρίου προκειμένου να εγκατασταθεί εκεί το πανεπιστήμιο, λέγοντας: "οτιδήποτε ενταχθεί μέσα στο πολιτιστικό κέντρο, εφόσον γίνει με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκησης, εγώ γιατί να μην το δεχτώ; Εάν και τα δύο μπορούν να συστεγαστοούν, εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση".

Η φωτογραφία της εβδομάδας

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Το 20% των Καστοριανών φτιάχνει τα δόντια του στα Σκόπια!

Έως και 80% φθηνότερα στη FYROM

Μια ολόκληρη, άκρως επικερδής, βιομηχανία έχει στηθεί στο γειτονικό κράτος των Σκοπίων, με την… κωδική ονομασία «Επιχείρηση Φτηνό Δόντι». Εκατοντάδες Καστοριανοί, επισκέπτονται τα οδοντιατρεία της FYROM, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Το κόστος εκεί μπορεί να είναι χαμηλότερο ακόμη και κατά 80% από ό,τι στην Ελλάδα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 20% των Καστοριανών προτιμά τους Σκοπιανούς οδοντιάτρους. Οι Έλληνες οδοντίατροι υποστηρίζουν ότι οι επισκέψεις στα ιατρεία της FYROM μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των ασθενών. Ωστόσο, αρκετοί Καστοριανοί δηλώνουν ότι έμειναν «απόλυτα ευχαριστημένοι» από τους οδοντιάτρους της γειτονικής χώρας.

«Ξέρω πολλούς στο νομό που πηγαίνουν συχνά σε οδοντιατρεία των Σκοπίων. Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες έχουν αρχίσει να πηγαίνουν ομαδικά από διάφορες περιοχές της Καστοριάς. Είναι περήφανοι που πηγαίνουν εκεί, επειδή πληρώνουν λίγα», δηλώνει στη «ΣΕΝΤΡΑ» κάτοικος χωριού της Καστοριάς.

Η «εξαγωγή» ασθενών στα Σκόπια έχει προκαλέσει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στους ντόπιους οδοντιάτρους. Στο νομό μας λειτουργούν 48 οδοντιατρεία, τα περισσότερα εκ των οποίων μετρούν, πλέον, λιγότερους σταθερούς πελάτες, όπως τονίζει στη «ΣΕΝΤΡΑ» η Ιφιγένεια Πάντσου, πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Καστοριάς.

«Για ένα σφράγισμα και μια εξαγωγή πλήρωσα 10 ευρώ. Κάποιοι οδοντίατροι, μάλιστα, χρεώνουν τους Σκοπιανούς μόλις 1 ευρώ και 20 λεπτά το σφράγισμα! Στην Ελλάδα, σίγουρα θα μου ‘λεγαν να πάω 5 φορές και θα πλήρωνα μια περιουσία», λέει στη «ΣΕΝΤΡΑ» ένας αγρότης από την Καστοριά, που επισκέφθηκε προ καιρού οδοντιατρείο στο Μοναστήρι (Μπίτολα). Ένας συγχωριανός του σημειώνει: «Στο Μοναστήρι έβαλα 7 δόντια και έκανα 11 σφραγίσματα, πληρώνοντας 360 ευρώ. Στην Ελλάδα μου ζητούσαν περίπου 2.000 ευρώ!».

Τηλεφωνήσαμε σε οδοντιατρείο που βρίσκεται στο Μοναστήρι και ζητήσαμε από τον Σκοπιανό γιατρό το κοστολόγιο των υπηρεσιών που παρέχει: «Το σφράγισμα κοστίζει 15 ευρώ. Ο καθαρισμός και το γυάλισμα κάνουν 25 ευρώ. Η γέφυρα εξαρτάται από τα υλικά. Οι πορσελάνες κοστίζούν 50, 60 ή 80 ευρώ. Η τελευταία είναι με τιτάνιο».

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα στο φύλλο της "ΣΕΝΤΡΑΣ" που κυκλοφορεί σήμερα, Τετάρτη.

Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Επιχείρηση "Φτηνό Δόντι" Καστοριανών στα Σκόπια

Πρωτοσέλιδο Τετάρτης 4 Μαρτίου 2009

Διαβάστε στην "ΣΕΝΤΡΑ" αυτής της εβδομάδας:
  • ΕΡΕΥΝΑ: Επιχείρηση "Φτηνό Δόντι" Καστοριανών στα Σκόπια - Η κρίση "στέλνει" τους κατοίκους του νομού στα οδοντιατρεία της FYROM - Το 20% των Καστοριανών κάνει... οδοντιατρικό τουρισμό! - Φθνότερες έως και 80% οι οδοντιατρικές εργασίες στη FYROM
  • Ανοίγει ο δρόμος για το νέο νοσοκομείο Καστοριάς - Στην Καστοριά ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος - Παραδόθηκε από το νομάρχη η μελέτη σκοπιμότητας που υποδεικνύει την περιοχή πάνω από το ΤΕΙ, για την κατασκευή του νέου νοσοκομείου
  • "Δεν υπάρχει αίτημα για στέγαση του πανεπιστημίου στο Ξενία", δήλωσε ο κ. Μαρκόπουλος, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείσει το ενδεχόμενο... - "Άδειασε" τους τοπικούς φορείς της Ν.Δ. ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης
  • Κλονίζεται ο κλάδος της γούνας - Στις διεθνείς εκθέσεις γούνας Χονγκ Κονγκ και Μιλάνου - Μεγάλη η συμμετοχή εκθετών, σημαντική όμως και η πτώση (50%) των εμπορικών επισκεπτών
  • Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του ήρωα δημοσιογράφου Κωστή Παπαδάκη - Με λαμπρότητα γιορτάστηκε στο Νεστόριο η επέτειος των 66 χρόνων της Εθνικής Αντίστασης
  • "Αιμορραγεί" η "Καστοριά - Νέα Πνοή" - Μετά την παραίτηση του Νίκου Μπαλιάκα, αποχώρησε και η Χριστίνα Χαραλαμπίδου από την παράταξη Τσαμίση
  • Καστοριά και Εθνικός Πειραιώς "κόλλησαν" στο 1-1 - Σε ένα ματς με... ροκ καταστάσεις

Την Κυριακή 15 Μαρτίου -και κάθε Κυριακή- διαβάστε στην ιστοσελίδα της "ΣΕΝΤΡΑΣ" επιλεγμένα ρεπορτάζ από το τελευταίο φύλλο, όπως τυπώνονται στο χαρτί!

Κλονίζεται ο κλάδος της γούνας

Στις διεθνείς εκθέσεις γούνας Χονγκ Κονγκ και Μιλάνου


Απαισιόδοξα μηνύματα για τον κλάδο έστειλε η πρώτη για το νέο έτος κορυφαία Διεθνής Έκθεση Γούνας του Χονγκ Κονγκ, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 25-28 Φεβρουαρίου 2009, αλλά και της MIFUR στο Μιλάνο Ιταλίας που ακολούθησε (5-8 Μαρτίου).

Κύρια αιτία, αναμφίβολα, αποτέλεσε η διεθνής οικονομική κρίση, που έχει επηρεάσει σημαντικά και το "χρηματιστήριο" της γούνας, κάτι άλλωστε που φάνηκε και από την σημαντική πτώση τιμών των πρώτων υλών στις πρόσφατες δημοπρασίες, αλλά και από την κατακόρυφη μείωση των πωλήσεων ετοίμων γουναρικών -κυρίως στη Ρωσία.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, και ειδικότερα στην Καστοριά και στην Σιάτιστα, η κατάσταση στον κλάδο της γούνας εξακολουθεί να παραμένει απογοητευτική, αφού εδώ και έξι μήνες οι παραγγελίες έχουν παγώσει, οι εξαγωγές είναι σχεδόν μηδενικές και πολλές επιχειρήσεις έχουν βάλει "λουκέτο" εξιατίας της αναδουλειάς, έχοντας πολλά αδιάθετα παλτά στις αποθήκες τους.

Όλη αυτή η δραματική κατάσταση είχε ως συνέπεια να βρεθούν εκατοντάδες εργάτες στον... δρόμο και, ως εκ τούτου, τα ποσοστά ανεργίας να αυξάνονται δραματικά.

"Η συμμετοχή της Ελλάδας στην Διεθνή Έκθεση Γούνας στο Χονγκ Κονγκ, ήταν η πλέον μεγαλύτερη ξένη εθνική συμμετοχή, έχοντας κατασκευάσει παράλληλα περίπτερα υψηλού επιπέδου, ανταποκρινόμενα στη σωστή προβολή του προϊόντος", δήλωσε στη "ΣΕΝΤΡΑ" ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καστοριάς, Ναούμ Μαρκόπουλος.

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Δύο γκολ σε δύο λεπτά και "Χ" στην Καστοριά!


Το τελικό σκορ (1-1) δεν αντικατοπτρίζει πλήρως την εικόνα της κυριακάτικης αναμέτρησης ανάμεσα στην Καστοριά και τον Εθνικό Πειραιώς.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το "ερυθροκίτρινο" συγκρότημα παρόλο που βρίσκεται μακράν των άλλων ομάδων στον πυθμένα του βαθμολογικού πίνακα, για τρίτο συνεχόμενο ματς αντιμετωπίζοντας αντιπάλους που "καίγονταν" για τους βαθμούς της νίκης, κατάφερε και με τους Πειραιώτες να σταθεί επάξια απέναντί τους, κερδίζοντας μάλιστα στον τομέα των εντυπώσεων.

Κυρίως στο β΄ ημίχρονο "έκλεψε" την παράσταση, παίζοντας στο μισό γήπεδο τους φιλοξενούμενούς του, χωρίς ωστόσο να πάρει και τη νίκη, που δικαιούταν, πληρώνοντας το μοναδικό λάθος που σημειώθηκε στην άμυνά του, στο 75ο λεπτό, στο οποίο προέκυψε και το 1-1.
H Kαστοριά προηγήθηκε στο σκορ με συρτό δυνατό σουτ του Παπαδόπουλου στο 74’, ενώ στην αμέσως επόμενη φάση οι Πειραιώτες κατάφεραν να ισοφαρίσουν με πλασέ του Μπουσινάκη.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Σιαράβας, Κλάζογλου, Κάκαβος, Ιασωνίδης, Μωραΐτης, Κόντος, Στεφανίδης (60' Χατζηβασιλειάδης), Τσερκέζος, Στεφάνοφ (84' Κολτσίδας), Σίνκοβιτς (81' Κυρκόπουλος), Παπαδόπουλος.
ΕΘΝΙΚΟΣ Π.: Σουλογάνης, Μάτεϊτς, Σιαλμάς, Σιλιγαρδάκης, Ζαραδούκας, Φερέιρα, Δήμος (24' Λόπες), Διαμαντής, Γκράιμς (60' Χαλιμούρδας), Πετράς, Ζαπρόπουλος (68' Μπουσινάκης).

*Για το πανελλήνιο πρωτάθλημα ΝΕΩΝ Β’ Εθνικής η Καστοριά γνώρισε την ήττα στο Ελληνικό από την ομάδα του Εθνικού Π. με σκορ 3-1.


Διαβάστε όπως στο χαρτί!


Διαβάστε σήμερα -και κάθε Κυριακή- στο Sentra.com.gr επιλεγμένα ρεπορτάζ της τελευταίας έκδοσης της "ΣΕΝΤΡΑΣ" όπως ακριβώς τυπώνονται στο χαρτί!

Κάντε "κλικ" πάνω στον τίτλο του ρεπορτάζ και "κατεβάστε" το σε μορφή pdf

(Από το φύλλο της Τετάρτης 4 Μαρτίου 2009)

Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Πτήσεις στην Καστοριά ξεκινά η Athens Airways!

Πτήσεις εντός Ελλάδας έχει ξεκινήσει η εταιρεία Athens Airways. Προς το παρόν πετάει προς Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και Μυτιλήνη, όμως σύντομα (όπως αποκάλυψε η "ΣΕΝΤΡΑ" την Τετάρτη) αναμένεται να ανοίξει τα "φτερά" της και προς την Καστοριά!

Στις 12 Μαρτίου θα ξεκινήσουν οι πτήσεις προς Θεσσαλονίκη, στις 26 Μαρτίου για Χανιά, στις 2 Απριλίου για Ηράκλειο και στις 10 Απριλίου για Μύκονο και Σαντορίνη. Μέσα στους επόμενους μήνες, θα ακολουθήσουν και άλλα σημαντικά αστικά και τουριστικά κέντρα της χώρας, όπως η Ρόδος, η Χίος, η Κοζάνη, η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και, φυσικά, η Καστοριά.

Σε συνάντηση που είχε ο νομάρχης Καστοριάς, Κώστας Λιάντσης, στην Αθήνα, με εκπροσώπους της Athens Airways, συμφωνήθηκε η λειτουργία δρομολογίου και προς την Καστοριά.

Ο νομάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή, δηλώνοντας: "Το νέο δρομολόγιο θα ενδυναμώσει την υπάρχουσα αεροπορική σύνδεση του νομού, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα στηρίξει την προσπάθεια αυτή, που μόνο οφέλη μπορεί να έχει για τον τόπο μας".

Τέλος στα… «φτερωτά» βιβλία στην Καστοριά

Τέλος σε ένα απαράδεκτο καθεστώς που ίσχυε στο Τ.Ε.Ι. Καστοριάς, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, μπήκε την περασμένη Παρασκευή. Με απόφαση της διοίκησης του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Δυτικής Μακεδονίας, οι φοιτητές δεν θα επιστρέφουν πλέον τα συγγράμματα στο Τ.Ε.Ι., όπως αναγκάζονταν να κάνουν όλα τα προηγούμενα χρόνια!
.
Μέχρι σήμερα, οι φοιτητές του Τ.Ε.Ι. Καστοριάς δανείζονταν τα βιβλία τους (ακόμη και το βασικό εγχειρίδιο του κάθε μαθήματος) από τη βιβλιοθήκη του παραρτήματος και αναγκάζονταν να τα επιστρέψουν με την έναρξη του επόμενου εξαμήνου. Σε περίπτωση, μάλιστα, που δεν τα επέστρεφαν, έρχονταν αντιμέτωποι με… κυρώσεις (δεν τους χορηγούνταν τα βιβλία του νέου εξαμήνου, αποκλείονταν από διάφορες παροχές που δικαιούνταν κ.λπ.).

Την περασμένη εβδομάδα, η διοίκηση του Ιδρύματος αποφάσισε -με… 12 χρόνια καθυστέρηση- ότι, στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου νόμου 3549/2007 περί διανομής διδακτικών εγχειριδίων σε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι., οι φοιτητές του Παραρτήματος Καστοριάς θα κρατούν τα βιβλία για πάντα και δεν θα υποχρεούνται να επιστρέψουν κανένα από αυτά.

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Ήρθαν τα προγράμματα επιχειρηματικότητας!

.
Ξεκίνησαν, χθες, Πέμπτη, τα δύο νέα προγράμματα για τη νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα του επιχειρησιακού προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα 2007-2013" (ΕΠΑΝ 2).

Τα προγράμματα αυτά αφορούν νέους 18–39 ετών και γυναίκες έως 55 ετών, που θέλουν να ξεκινήσουν επιχειρήσεις σε διάφορους τομείς. Οι προϋπολογισμοί των επιχειρηματικών σχεδίων μπορούν να είναι από 30.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ, με επιδότηση που θα φτάνει το 50% και σε κάποιες περιοχές της χώρας το 60%. Ο συνολικός προϋπολογισμός του πρώτου κύκλου που λήγει στα τέλη Ιουνίου είναι 80 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκη, το πρόγραμμα θα έχει τις ακόλουθες προθεσμίες: για την αξιολόγηση 50 ημέρες, πιστοποίηση 30 ημέρες και πληρωμή 7 ημέρες, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για προχρηματοδότηση που μπορεί να φτάσει το 35% της κοινοτικής χρηματοδότησης (δηλαδή για επιδότηση ύψους 50.000 ευρώ η προκαταβολή μπορεί να φτάσει τις 17.500 ευρώ).

Το πρόγραμμα μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία 800 νέων επιχειρήσεων με ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας, ενώ μέσω του ΕΠΑΝ θα ακολουθήσουν και νέες δράσεις με πρώτο το πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου για τον εκσυγχρονισμό μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων μεταποίησης.

Σημειώνεται ότι σε σχέση με τα προγράμματα νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας υπάρχει μία ακόμα πρόβλεψη για όσα επιχειρηματικά σχέδια εγκριθούν να μπορούν λάβουν εγγύηση από το ΤΕΜΠΜΕ για το σκέλος της τραπεζικής χρηματοδότησης.

Τα προγράμματα:
Α) Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας Γυναικών
Β) Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας νέων
Σκοπός των προγραμμάτων είναι η ενίσχυση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων τόσο από γυναίκες όσο και από νέους/νέες.
Αποδέκτες του προγράμματος "Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας Νέων" είναι νέοι/νέες, οι οποίοι:" Γεννήθηκαν από το 1970 έως και το 1991 (18-39 ετών)" Είναι άνεργοι, μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα από 01/01/2008 έως την προδημοσίευση.Αποδέκτες του προγράμματος "Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας Γυναικών" :" Γεννήθηκαν από το 1954 μέχρι και το 1991 (18-55 ετών)"Είναι άνεργες, μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα από 01/01/2008 έως την προδημοσίευση.

Ως επιλέξιμες δραστηριότητες ορίζεται το σύνολο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του τομέα μεταποίησης, του εμπορίου των υπηρεσιών, του τουρισμού και της ανακύκλωσης - περιορισμού της ρύπανσης, εκτός των περιπτώσεων που θα ασχοληθούν με την πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων(σύμφωνα με το άρθρο 32 της συνθήκης ΕΕ) καθώς και διάφορων εξειδικευμένων δραστηριοτήτων που αναλύονται στο τεύχος της προκήρυξης.

Το κατώτατο όριο του συνολικού επιχορηγούμενου προϋπολογισμού της πρότασης για τις επιχειρήσεις του τομέα μεταποίησης και Ανακύκλωσης είναι 30.000 ευρώ, ενώ το ανώτερο 200.000 ευρώ Το κατώτερο όριο του συνολικού επιχορηγούμενου προϋπολογισμού της πρότασης για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και τουρισμού είναι 30.000 ευρώ με ανώτερο 100.000 ευρώ, ενώ για τις εμπορικές επιχειρήσεις 30.000 ευρώ και 80.000 ευρώ αντίστοιχα. Το ποσοστό δημόσιας χρηματοδότησης ανέρχεται στο 50% του συνολικού εγκεκριμένου προϋπολογισμού της πρότασης.

Ως επιλέξιμες δαπάνες ορίζονται :
1) Eξοπλισμός και Ειδικές εγκαταστάσεις
2) Κτιριακά και διαμόρφωση χώρων.
3) Προβολή/Προώθηση και δαπάνες μεταφοράς τεχνογνωσίας, πιστοποίησης.
4) Υπηρεσίες συμβούλων(τεχνική βοήθεια, σύνταξη φακέλλου παρακολούθηση υλοποίησης της πρότασης κλπ).

Η πρόταση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μετά από τις 15/06/2009 και μέχρι 30/06/2009 σε ηλεκτρονική διεύθυνση που θα ανακοινωθεί από τον φορέα υλοποίησης του προγράμματος ΕΟΜΜΕΧ. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα γραφεία του Επιμελητηρίου κα Δημητριάδου Σοφία Τηλ. 2467-26926 καθώς και στις ιστοσελίδες http://www.eommex.gr/ και http://www.antagonistikotita.gr/

Τουριστική... "Ζαβαρακατρανέμια" Μαρκόπουλου στην Καστοριά!


Στην Καστοριά βρίσκεται από το πρωί, σήμερα Παρασκευή, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Κώστας Μαρκόπουλος.

Το κυβερνητικό στέλεχος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο νομό μας, κατά την οποία θα συναντηθεί με παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης και θα συζητήσει τρέχοντα -και φλέγοντα- ζητήματα αρμοδιότητάς του.

Ο κ. Μαρκόπουλος θα προεδρεύσει κομματικής σύσκεψης στα γραφεία της ΝΟΔΕ Καστοριάς και κατόπιν θα επισκεφθεί της εγκαταστάσεις του "Ξενία" (μήλον της έριδος" μεταξύ τοπικών παραγόντων και Ε.Τ.Α., για την στέγαση του πανεπιστημίου).

Στη συνέχεια θα επισκεφθεί τον νομάρχη Καστοριάς, Κώστα Λιάντση, θα ακολουθήσει σύσκεψη με τους φορείς του κλάδου του τουρισμού και αργά το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε.

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Δολοφονία κτηνοτρόφου στην Μεσοποταμία

Και σύλληψη για διακίνηση ναρκωτικών

Ένας 44χρονος κτηνοτρόφος πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο και σκότωσε 41χρονο συγχωριανό του, επίσης κτηνοτρόφο, στη Μεσοποταμία Καστοριάς.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, χθες, Τετάρτη, το μεσημέρι, στην περιοχή Μαντριά Μεσοποταμίας, ο δράστης πυροβόλησε και σκότωσε τον άτυχο κτηνοτρόφο με κυνηγετική καραμπίνα, μετά από έντονη φιλονικία που είχαν για την ιδιοκτησία βοσκοτόπων που και οι δύο διεκδικούσαν. Στην συνέχεια τον μετέφερε στο Νοσοκομείο Καστοριάς.

Λίγο αργότερα, στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου, ο δράστης παραδόθηκε στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καστοριάς, ομολόγησε την πράξη του και συνελήφθη.

Το θύμα μεταφέρθηκε στην Κοζάνη, στην έδρα της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Δυτικής Μακεδονίας, για την διενέργεια νεκροψία-νεκροτομής. Το κυνηγετικό όπλο κατασχέθηκε και θα αποσταλεί για εργαστηριακή εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Προανάκριση διενεργείται από την Αστυνομική Διεύθυνση Καστοριάς.


Συνελήφθη 19χρονος αλλοδαπός για εισαγωγή ναρκωτικών ουσιών


Ένας 19χρονος Αλβανός συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καστοριάς για εισαγωγή, εμπορία και μεταφορά ναρκωτικών ουσιών.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, χθες, Τρίτη, στις 2 παρά τέταρτο το μεσημέρι, και ύστερα από αξιοποίηση πληροφορίας για εισαγωγή ναρκωτικών στη χώρα μας, εντοπίσθηκε ένα αυτοκίνητο να κινείται κοντά στην ελληνοαλβανική μεθόριο και, συγκεκριμένα, στην περιοχή Πολυανέμου Καστοριάς.

Σε σήμα αστυνομικού να σταματήσει για έλεγχο, ο 19χρονος δεν υπάκουσε και τράπηκε σε φυγή προς τη Νεάπολη Κοζάνης. Περιπολικά οχήματα το ακολούθησαν και το ακινητοποίησαν στην εθνική οδό Καστοριάς - Κοζάνης, στην διασταύρωση της Κιβωτού.

Στο αυτοκίνητο βρέθηκαν 3 ταξιδιωτικοί σάκοι που περιείχαν χασίς σε φούντα, συνολικού βάρους 68 κιλών και 650 γραμμαρίων. Ο 19χρονος συνελήφθη και, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Καστοριάς.

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Η φωτογραφία της εβδομάδας

Κόντρες βουλευτών με φόντο τους μικρομεσαίους

Ποιοι μπήκαν στο ΤΕΜΠΜΕ - Γιατί διαφωνούν Μπουζάλη-Πετσάλνικος

Εξήντα πέντε επιχειρήσεις του νομού Καστοριάς θα δανειοδοτηθούν από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε.), σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η βουλευτής του νομού Καστοριάς, Βίβιαν Μπουζάλη.

Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγονται και γουνοποιητικές επιχειρήσεις, όπως τουλάχιστον δήλωσε η βουλευτής. Ως γνωστόν, οι επιχειρήσεις γούνας μέχρι πρόσφατα αντιμετώπιζαν προβλήματα στην ένταξή τους στο εν λόγω πρόγραμμα.

Η κ. Μπουζάλη πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο του Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε., ο οποίος την ενημέρωσε για την πορεία του προγράμματος, καθώς και για τις αιτήσεις που έχουν υποβάλει οι Καστοριανοί επιχειρηματίες.

Όπως προκύπτει, το ύψος του ποσού για τις επιχειρήσεις του νομού Καστοριάς που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, ανέρχεται στα 4.700.000 ευρώ.

Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

"Το πρόγραμμα προχωρά" / "Το πρόγραμμα δεν εφαρμόζεται"

Πρωτοσέλιδο Τετάρτης 4 Μαρτίου 2009

Διαβάστε στην "ΣΕΝΤΡΑ" αυτής της εβδομάδας:
  • Βίβιαν Μπουζάλη : "Το πρόγραμμα προχωρά κανονικά" / Φίλιππος Πετσάλνικος : "Το πρόγραμμα, ουσιαστικά, δεν εφαρμόζεται" - 65 επιχειρήσεις του νομού Καστοριάς εντάχθηκαν στο Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε.
  • "Βροχή" απόψεων, εγγράφων και ενεργειών από όλες τις κατευθύνσεις - Περιπλέκεται η υπόθεση της ίδρυσης πανεπιστημιακού τμήματος στην Καστοριά
  • "Λουκέτο" στην "Γράμμος Α.Ε." - Στο... έλεος του χρόνου και των λεηλασιών το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης
  • Σύντομα ξεκινάνε και οι πτήσεις Αθήνας-Καστοριάς - Πτήσεις εντός της Ελλάδας με την Athens Airways
  • Τέλος στα... "φτερωτά" βιβλία στην Καστοριά - Απόφαση του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας με... 12 χρόνια καθυστέρηση
  • Ημερίδα για την διαχειριστική επάρκεια των δήμων συνδιοργάνωσαν η Τ.Ε.Δ.Κ. Καστοριάς και η ΑΝ.ΚΟ. Α.Ε.
  • Ικανοποιητικός ο απολογισμός δράσεων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς - Ποιος είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός δράσεων της ΕΛ.Α.Σ 2008-2010
  • Κέφι και παλμός στο καρναβάλι του δήμου Μεσοποταμίας
  • Βούλιαξε από κόσμο η Καστοριά το τριήμερο της Αποκριάς - Παρόντες και... Ψωμιάδης Παπαγεωργόπουλος!
  • "Ταξίδι" στο σύμπαν και το αρχέγονο φως με πλοηγό τον καθηγητή φυσικής Ν. Γραμματικάκη και υπεύθυνο... πτήσης το Γυμνάσιο Οινόης
  • Θόδωρος Γούσιας: "Πιστεύω ότι θα υλοποιηθούν κάποια από τα αιτήματά μας" - Στις 11 Μαρτίου το ραντεβού των φορέων της Καστοριάς στο υπουργείο Απασχόλησης

Την Κυριακή 8 Μαρτίου -και κάθε Κυριακή- διαβάστε στην ιστοσελίδα της "ΣΕΝΤΡΑΣ" επιλεγμένα ρεπορτάζ από το τελευταίο φύλλο, όπως τυπώνονται στο χαρτί!

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

Ανακαλύπτοντας την άγνωστη Καστοριά

Cyberότσαρκα: Οι μικροί κυβερνο-εξερευνητές από το Άργος Ορεστικό


Το 1953, πέντε Καστοριανοί έφηβοι ξεκίνησαν μια περιπετειώδη εξερεύνηση στην άγνωστη Καστοριά και, με τα λιγοστά μέσα της εποχής, κατάφεραν να ανακαλύψουν την σπηλιά του Δράκου – ένα από τα ομορφότερα σπήλαια της Ελλάδας.

Πενήντα έξι χρόνια μετά, μια ομάδα νέων από το Άργος Ορεστικό, ακολουθεί τα βήματά τους, «σαρώνει» από άκρου εις άκρον το νομό Καστοριάς, ανακαλύπτει κρυμμένες ομορφιές και τις κάνει γνωστές σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας το πιο σύγχρονο μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας: το ίντερνετ.

Η Cyberότσαρκα δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2007 από μια παρέα 18άρηδων στο Άργος Ορεστικό, που τους ένωνε η αγάπη για το περιβάλλον, την ιστορία, την παράδοση και τη φωτογραφία. «Αρχίσαμε να κάνουμε βόλτες σε διάφορα σημεία του νομού, που δεν ήταν ευρέως γνωστά. Με τον καιρό είπαμε να δώσουμε όνομα σ’ αυτές μας τις συναντήσεις κι έτσι προέκυψε η Cyberότσαρκα» εξηγεί ο 20χρονος Γρηγόρης Τούλιας, ιδρυτικό μέλος της ομάδας.

Περίπου ενάμιση χρόνο μετά την πρώτη εξόρμηση, το Noέμβριο του 2008, μετέφεραν τις εξορμήσεις τους στον κυβερνοχώρο. Έφτιαξαν ένα ιστολόγιο και, τον επόμενο μήνα, προχώρησαν στην δημιουργία της ιστοσελίδας www.cyberotsarka.gr, στην οποία είναι αναρτημένο πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα μέρη που επισκέπτεται η ομάδα.
«Δεν πηγαίνουμε σε τουριστικά θέρετρα, σε μέρη που είναι γνωστά στον πολύ κόσμο. Θέλουμε να ανακαλύπτουμε ένα-ένα τα κρυμμένα σημεία και τα άγνωστα αξιοθέατα της Καστοριάς», τονίζει ο Γρηγόρης.

Πώς μπήκαμε στο Σπήλαιο των Νερών

Το 2007, η ομάδα της Cyberότσαρκας εξερεύνησε μια πανέμορφη σπηλιά της Καστοριάς: το Σπήλαιο των Νερών, στο Καστανόφυτο. «Ήταν ένα θέαμα που μας ενθουσίασε. Αντικρίσαμε ρυάκια, σταλαγμίτες, σταλακτίτες, καταρράκτες, λιμνούλες – κι όλα αυτά μέσα στην σπηλιά! Είναι ένα μοναδικό αίσθημα. Σε κάνει να ξεφεύγεις εντελώς. Μέσα στη σπηλιά βρίσκεσαι σ’ έναν άλλο κόσμο», λέει ο Γρ. Τούλιας.

Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

Η Καστοριά "πλήγωσε" την Αναγέννηση


Ισόπαλος (1-1) αναδείχθηκε ο σημερινός αγώνας Αναγέννηση Καρδίτσας – Καστοριά για το πρωτάθλημα της Β΄ εθνικής κατηγορίας.

Το ματς ήταν κομβικής σημασίας για τους Θεσσαλούς, που ήθελαν πάση θυσία τη νίκη, προκειμένου να διατηρήσουν ζωντανές τις ελπίδες παραμονής στην κατηγορία. Ωστόσο, ο στόχος τους δεν επιτεύχθηκε, μια και η ομάδα της Καστοριάς, παρότι καταδικασμένη σε υποβιβασμό, έπαιξε για την… τιμή των όπλων, διαψεύδοντας τις όποιες φήμες κυκλοφόρησαν πριν το ματς, το οποίο έληξε ισόπαλο με σκορ 1-1. Αποτέλεσμα οδυνηρό για τους γηπεδούχους, αφού έχασαν πολύτιμο έδαφος στην προσπάθεια που καταβάλλουν να παραμείνουν στην Β΄εθνική.
Η θεσσαλική ομάδα ανέλαβε από την αρχή την πρωτοβουλία, δεν μπορούσε όμως να διασπάσει την καλά οργανωμένη άμυνα των "γουναράδων". Στο 41', ωστόσο, μετά από σέντρα του Φονσέκα, ο Κυπαρίσσης κατάφερε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα του Σιαράβα και να δώσει προβάδισμα στους γηπεδούχους.

Ομως, στο 47’ η Καστοριά... "απάντησε", όταν μετά από εκτέλεση φάουλ του Κόντου, ο Στεφανίδης με κεφαλιά νίκησε τον τερματοφύλακα Μπρέλλα και ισοφάρισε σε 1-1. Οι γηπεδούχοι πίεσαν στη συνέχεια για να φτάσουν στο δεύτερο γκολ αλλά δεν τα κατάφεραν.

ΑΝΑΓ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Μπρέλλας, Γιώτας, Φονσέκα, Μπουντούρης, Βούκοβιτς (56’ Παλαιογιώργος), Αγγελόπουλος, Ζαχαριέφσκι (74’ Σέλακ), Κυπαρίσσης, Αμαραντίδης (56’ Μελαμπανάκης).

ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Σιαράβας, Δημητρουλόπουλος, Μωραϊτης, Κλαάζογλου, Ιασωνίδης, Κόντος (60’ Μουρόφσκι), Τσερκέζος, Στεφάνοφ (80’ Κολτσίδας), Σίνκοβιτς, Παπαδόπουλος, Στεφανίδης (90’ Τσουλφίδης).


Αλλες αθλητικές ειδήσεις

- Εξαιτίας του τριημέρου της Αποκριάς δεν διεξήχθησαν αγώνες του περιφερειακού πρωταθλήματος, της ΕΠΣ Καστοριάς, καθώς και των πρωταθλημάτων Μπάσκετ (Γ’ Εθνική), Α’ ΕΚΑΣΔΥΜ και χάντμπολ (Α2 Ανδρών).

Στον τελικό κυπέλλου της ΕΠΣ Καστοριάς η Πεντάβρυσος

Την συμμετοχή της στον τελικό κυπέλλου της ΕΠΣ Καστοριάς εξασφάλισε η ομάδα της Πενταβρύσου μετά την εντυπωσιακή εκτός έδρας νίκη που πέτυχε επί του Χιλιοδένδρου με το επιβλητικό σκορ 1-4. Αντίπαλός της στον φετινό τελικό θα είναι ο νικητής του άλλου ημιτελικού μεταξύ της Οινόης και των Ερασιτεχνών Καστοριάς, που θα διεξαχθεί σε ημερομηνία που θα ορίσει προσεχώς η ΕΠΣ Καστοριάς

Διαβάστε όπως στο χαρτί!


Διαβάστε σήμερα -και κάθε Κυριακή- στο Sentra.com.gr επιλεγμένα ρεπορτάζ της τελευταίας έκδοσης της "ΣΕΝΤΡΑΣ" όπως ακριβώς τυπώνονται στο χαρτί!

Κάντε "κλικ" πάνω στον τίτλο του ρεπορτάζ και "κατεβάστε" το σε μορφή pdf


(Από το φύλλο της Τετάρτης 25 Φεβρουαρίου 2009)