Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

"Θα ικανοποιηθεί το αίτημα της ρευστότητας"

Στη φάση της επεξεργασίας η προμελέτη της Ομοσπονδίας

Στη φάση της επεξεργασίας από τα αρμόδια υπουργεία βρίσκεται η προμελέτη που κατέθεσε η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας, καθώς και τα αιτήματα που κατέθεσαν οι Σύνδεσμοι Γουνοποιιών, προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Αυτά δήλωσε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας, Γιώργος Ντίνας. Μάλιστα, όπως τόνισε , το έμπρακτο ενδιαφέρον του έδειξε και ο Πρωθυπουργός, αφού λίγο μετά την επίσκεψή του στο νομό Καστοριάς, εστάλη από το ιδιαίτερο γραφείο της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, επιστολή στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, που ζητά την εξέταση του θέματος.

"Είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή η εξέλιξη, διότι, όπως φαίνεται, για πρώτη φορά ο κλάδος αντιμετωπίζεται σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο", τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας και πρόσθεσε: "Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Καστοριά δεν ήταν εθιμοτυπική, όπως βιάστηκαν κάποιοι να δηλώσουν, αλλά φαίνεται ότι ήρθε ενημερωμένος και αποφασισμένος να παρέμβει για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου της γούνας".

Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Ξεκινά η 2η Γενική Έκθεση "Καστοριά 2009"

Με την "σφραγίδα" του Επιμελητηρίου Καστοριάς

Ανοίγει την Τετάρτη τις πύλες της, με την επωνυμία "Καστοριά 2009", η 2η Γενική Έκθεση που διοργανώνει για δεύτερη χρονιά φέτος το Επιμελητήριο Καστοριάς.

Σε ένα χώρο 4.000 τετραγωνικών μέτρων, εμπορικές, κατασκευαστικές και άλλου είδους επιχειρήσεις θα έχουν την ευκαιρία να προβάλλουν τα προϊόντα τους, σε έναν αριθμό επισκεπτών που αναμένεται να ξεπεράσει τις 10.000.

Η έκθεση θα λάβει χώρα στο Ναυταθλητικό Κέντρο Καστοριάς, μέσα σε μια αίθουσα ειδικά κατασκευασμένη για τις ανάγκες των επιχειρηματιών, αλλά και υπαίθρια, αφού φέτος για πρώτη φορά θα συμμετέχουν και αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και άλλου είδους επιχειρήσεις που μπορούν να εκθέσουν τα προϊόντα τους σε ανοιχτό χώρο.

Πωλήσεις 100% με ανοδικές τιμές

Στη δημοπρασία Μαϊου της NAFA στο Τορόντο

Μέσα σε ένα εξαιρετικό κλίμα με πολύ καλή ψυχολογία των αγοραστών ολοκληρώνεται την Τετάρτη η δημοπρασία Μαϊου της NAFA στο Τορόντο.

Τα ενθαρρυντικά μηνύματα που έστειλε η 34η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς, φάνηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης δημοπρασίας μετά την Έκθεση Γούνας, με αυξημένη συμμετοχή των Ελλήνων γουνοποιών προχωρώντας μάλιστα σε σημαντικές αγορές ποσότητες δερμάτων, κυρίως επιλεκτικές ενώ, κυριάρχησαν στις αγορές των μαύρων δερμάτων υψηλής ποιότητας BLACK NAFA.

Μάλιστα, αν και υπήρχε η διάθεση και το ενδιαφέρον να προχωρήσουν και σε μεγαλύτερες αγορές, αυτό δεν ήταν εφικτό, αφού ως γνωστό το πρόβλημα ρευστότητας που επικρατεί, λειτουργεί αποτρεπτικά.

Στη δημοπρασία που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή συμμετείχουν πάνω από 400 αγοραστές, με έντονο συναγωνισμό και μεγάλο ενδιαφέρον που είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές να παρουσιάσουν ανοδική τάση.

Η συνολική προσφορά της ΝΑFA ήταν 2,8 εκατ. δέρματα, με τις πωλήσεις να αγγίζουν το 100% και με τις τιμές να παρουσιάζουν αύξηση της τάξης 10-15% σε σύγκριση με τη δημοπρασία του Φεβρουαρίου.

Τη... σκυτάλη των δημοπρασιών παίρνει το δημοπρατήριο AMERICAN LEGEND στο Σιάτλ, με προσφορά 1,7 εκατ. δέρματα (26-28 Μαϊου), για να ακολουθήσει η Finnish Fur Sales στο Ελσίνκι Φινλανδίας με 2,7 (2-8 Ιουνίου) και τέλος 5 εκατ. θα προσφέρει η Kopenhagen Fur στη Δανία (17-22 Ιουνίου).

Πάντως, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στις δημοπρασίες που θα ακολουθήσουν η ζήτηση αναμένεται να είναι μεγάλη και αυτό θα προκαλέσει σημαντικές αυξήσεις τιμών των δερμάτων και, φυσικά, με τις πωλήσεις να είναι 100%.

Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Δεν ήρθαν οι εξαγγελίες που περίμεναν οι γουναράδες

Με την τελετή των εγκαινίων άνοιξε η αυλαία της 34ης ΔΕΓ, όπου, όμως, έλαμψε δια της απουσίας του ο υφυπουργός Οικονομικών, Αθανάσιος Μπούρας, ο οποίος επρόκειτο να εκπρο-σωπήσει την κυβέρνηση στη φετινή διοργάνωση.

Η επίσημη δικαιολογία της απουσίας του υφυπουργού ήταν η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για το σκάνδαλο Siemens που, τελικά, δεν έγινε μετά την αποχώρηση των βουλευτών της πλειοψηφίας.

Η απουσία του κ. Μπούρα, ίσως σε άλλη περίπτωση, να μην ήταν σημαντική, όμως, στην προκειμένη περίπτωση, που οι γουνοποιοί ανέμεναν συγκεκριμένες εξαγγελίες από την πολιτεία για την ανάκαμψη του κλάδου, σχολιάστηκε αρνητικά.

Το "παρών" στην Έκθεση, από την πλευρά της κυβέρνησης, έδωσε ο ειδικός γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Λευτέρης Σταυρόπουλος, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στα προγράμματα που θα τρέξουν μέσω του ΕΣΠΑ και στα οποία εντάσσεται και ο κλάδος της γούνας, ούτως ώστε να ενι-σχυθούν οι γουνοποιητικές επιχειρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σταυρόπουλος, εκφράζοντας τη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει τον κλάδο, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα "Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας", στο οποίο θα διατεθούν περισσότερα κονδύλια, καθώς και στο πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα", που προβλέπει, μέσα από έναν προϋπολογισμό της τάξεως των 60 εκατομμυρίων ευρώ, την ενίσχυση επιχειρήσεων 5 κλάδων, ανάμεσά τους και η γούνα.

Ακόμη, ο κ. Σταυρόπουλος αναφέρθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο, στη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, στο ΤΕΜΠΜΕ, αλλά και σε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα που αφορά στο "κομματιαστό" προϊόν και το οποίο, με προϋπολογισμό 3 εκατομμυρίων ευρώ στο ΠΕΠ, θα χρηματοδοτήσει τις 300 υφιστά-μενες επιχειρήσεις που υπάγονται στο συγκεκριμένο κλάδο.

Στο φαντασμαγορικό γκαλά του Συνδέσμου Γουνοποιών

"Έκλεψαν" τις εντυπώσεις οι νέες δημιουργίες γουναρικών

Η βραδιά είχε όλα τα στοιχεία για την απόλυτη επιτυχία της: λάμψη, ομορφιά, πρωτοτυπία και στυλ. Το Gala - Fashion show "έκλεψε" τις εντυπώσεις στο πλαίσιο της 34ης διοργάνωσης της Διεθνούς Έκθεσης Γούνας, όπου το "παρών" έδωσαν ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες.

Έντεκα ελληνικές επιχειρήσεις παρουσίασαν τις προτάσεις τους για το χειμώνα 2009-2010, με μοναδικά γούνινα κομμάτια που συνδύαζαν την παραδοσιακή τεχνική και το σύγχρονο design, ανταπο-κρινόμενα πλήρως στις επιταγές της μόδας.

Η βραδιά ήταν λαμπερή και γιορταστική για το Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς, διοργανωτή της Έκθεσης. Οι συλλογές των επιχειρηματιών της γούνας έκοψαν την ανάσα των επισκεπτών, που επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους στην πασαρέλα η οποία στήθηκε στο HOTEL LIMNEON RESORT.

Το κοινό χειροκρότησε τους δημιουργούς και τους εμπνευστές υπέροχων δημιουργιών γούνας, που παρουσίασαν κορυφαία μοντέλα της χώρας μας, όπως η Εβελίνα Παπαντωνίου, Eύη Αδάμ, Άντζελα Ευρυπίδη, Γκρέτα Τσέτη, Βάσω Κολίδα, Μπέτυ Κουράκου, Gloria, Εύα Λάσκαρη, Νεσχάν, Στέλλα Γιαμπουρά, Τζένη Τζιβεριώτη, Κων/να Βαγιοπούλου, Σοφία Κυριακίδου, Σύλβια Παπαδάκη, Βασιλική Τσεκούρα, Νταϊάνα Υγροπούλου, Χριστιάνα Γαργαροπούλου, Ελευθερία Παντελιδάκη, Elizabeth Laimi, Ισαβέλλα Δάρα, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις προτάσεις των γουνοποιών.

Το καλωσόρισμα στην εκδήλωση έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών, Ηρακλής Καλλισθένης, ευχόμενος καλές δουλειές στους συμμετέχοντες στην έκθεση. Ο κ. Καλλισθένης, προλογίζοντας το Gala, αφού ευχαρίστησε τους χορηγούς που συνέβαλαν στη διοργάνωση, δεσμεύτηκε ότι η 35η Διεθνής Έκθεση Γούνας, σε συνεργασία με το Δήμο, το Επιμελητήριο και την ΕΔΗΚΑ, θα εξυπηρετήσουν ακόμη περισσότερους έκθετες σε ένα πλέον μεγαλύτερο κατά τέσσερις χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα Εκθετήριο, χώρο αντάξιο της τέχνης των γουνοποιών και του προϊόντος τους.

"Έχουμε μία σπουδαία επίδειξη, η οποία θα μείνει στην ιστορία", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλλισθένης, σε δηλώσεις του στη "ΣΕΝΤΡΑ", υποσχόμενος όμως ότι την επόμενη χρονιά θα διορθωθούν και όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν στη φετινή διοργάνωση.

Η επίδειξη παρουσιάστηκε από την κ. Μαρία Σταματέρη, γνωστή δημοσιογράφο και παρουσιάστρια, ενώ στην πασαρέλα εμφανίστηκαν δείγματα γουναρικών και δερμάτων με ότι καινούριο και καλύτερο θα φορεθεί τον χειμώνα 2009-2010. Οι επιχειρήσεις που έλαβαν μέρος στο Gala - Fashion show, ήταν οι εξής: by LAZAROSFINEZZA FURS BY M.P.G.KALLISTHENIS IRAKLISIMPERIAL FURS AND LEATHERLUXORMANTZARI INTERNATIONALN. KATSOGIANNIS & COPANIDIS BROSSARIGIANNIS FUR FASHIONVERSAVIVLACHOU BROS.

Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα της 34ης Διεθνούς Έκθεσης

Νότα αισιοδοξίας στον κλάδο της γούνας

Επιτυχημένη, δεδομένων των συνθηκών, χαρακτηρίστηκε η 34η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από τους διοργανωτές.

Με βάση, λοιπόν, τον επίσημο απολογισμό των τριών πρώτων ημερών της διοργάνωσης, τις πύλες της έκθεσης πέρασαν 5.400 επισκέπτες, από τους οποίους 458 ξένοι εμπορικοί επισκέπτες και 521 Έλληνες.

Συνολικά, 979 εμπορικοί επισκέπτες περιηγήθηκαν στα περίπτερα που καταλάμβαναν 7.750 τ.μ εκθεσιακού χώρου. Στη διάρκεια των τριών πρώτων ημερών πουλήθηκαν 857 γούνινα κομμάτια και 16.250 δέρματα.

"Στόχος της φετινής διοργάνωσης ήταν ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς να σπάσει το ρεκόρ των προηγούμενων εκθέσεων", δήλωσε ο Γεν. Γραμματέας του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, Φαίδων Γκιάτας, ενώ το σημαντικότερο της φετινής διοργάνωσης ήταν ότι άρχισαν να δημιουργούνται ελπίδες στους γουνοποιούς για το μέλλον του κλάδου.

"Ο κλάδος της γούνας δεν πέθανε, ζει και πρέπει να βοηθηθεί. Δεν ζητήσαμε λαγούς με πετραχήλια, ζητήσαμε αυτά με τα οποία μπορεί να στηριχθεί και να βοηθηθεί ο κλάδος", επισήμανε με ιδιαίτερη έμφαση ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Ηρακλής Καλλισθένης, επανερχόμενος στο θέμα της ρευστότητας και των αιτημάτων του κλάδου.

Αναφερόμενος στο θέμα της Κίνας, από την άλλη πλευρά, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, Νίκος Κατσογιάννης, δήλωσε τα εξής: "Τα ποσοστά εξαγωγών της χώρας μας είναι τα ίδια με τα ποσοστά εξαγωγών των βασικών ανταγωνιστών μας των Κινέζων. Τετρακόσια πενήντα εκατομμύρια ευρώ εξαγωγές κάναμε εμείς, το ίδιο ποσό έκαναν και οι Κινέζοι. Θέλει ιδιαίτερο χειρισμό από την ελληνική πλευρά. Η εσωτερική τους αγορά είναι πολύ μεγάλη. Η κινεζική ηγεσία με διάφορες επιχορηγήσεις βοηθά πολύ τις επιχειρήσεις να κατακτήσουν όλο τον κόσμο".

Λίγο πριν το πέσιμο της αυλαίας, η διοίκηση του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς ανακοίνωσε και την ημερομηνία για τη διεξαγωγή τις επόμενης Έκθεσης, που είναι σχεδόν η ίδια ακριβώς με τη φετινή, δηλαδή από 6 έως 9 Mαϊου 2010.

Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

"Φρένο" στις βραδινές πτήσεις λόγω... σκότους!

Απαράδεκτα εμπόδια για την Athens Airways

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Ο -κατά τα άλλα- Διεθνής Αερολιμένας Καστοριάς δεν διαθέτει ειδικό φωτισμό για να πραγματοποιούνται νυχτερινές πτήσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορεί -τουλάχιστον επί του παρόντος- να πραγματοποιήσει τα νέα της δρομολόγια η εταιρεία Athens Airways!

Συνεπώς, είναι ορατός ο κίνδυνος να ματαιωθούν πριν καν αρχίσουν οι δύο από τις τέσσερις πτήσεις που έχει ανακοινώσει για το αεροδρόμιο "Αριστοτέλης" της Καστοριάς, η Athens Airways. Όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της εταιρείας, δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα φωτισμού περιμετρικά του αεροδρομίου, που είναι απαραίτητα για την προσγείωση των αεροσκαφών τις βραδινές ώρες.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στις δύο βραδινές πτήσεις που σκοπεύει να εκτελεί η εταιρεία κάθε Δευτέρα και Τετάρτη, με προσγείωση στις 21:45, οι οποίες είναι αδύνατον να γίνουν αν δεν υπάρχει ο φωτισμός στο αεροδρόμιο, προκειμένου να μην προσκρούσουν τα αεροσκάφη στους γύρω λόφους!

Το έργο ήδη υλοποιείται και, μέχρι στιγμής, έχουν τοποθετηθεί τα 11 από τα 19 φώτα που συνολικά χρειάζονται για τις προσγειώσεις και απογειώσεις. Ωστόσο, κανείς δεν είναι σίγουρος ότι οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις 29 Μαΐου, ημερομηνία έναρξης των πτήσεων.

Εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης , όπως ο νομάρχης και ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού, δεσμεύτηκαν ότι θα πιέσουν όσο μπορούν τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους αναδόχους, ωστόσο, δεν είναι δεδομένο ότι ο φωτισμός θα ολοκληρωθεί, καθώς εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες, όπως η ΔΕΗ...

Οι άλλες δύο προγραμματισμένες πτήσεις θα εκτελούνται κανονικά κάθε Παρασκευή και Κυριακή, με προσγείωση στο "Αριστοτέλης" στις 16:05, ενώ η εταιρεία θα εξετάσει το ενδεχόμενο, εάν δεν ολοκληρωθεί το έργο του φωτισμού, να μεταθέσει νωρίτερα τις ώρες των πτήσεων.

Ιδιωτικοποιείται η ΛΑΡΚΟ

Καταγγελία Πετσάλνικου για μείωση προσωπικού

Σε χέρια ιδιώτη περνά τις επόμενες ημέρες η εταιρεία ΛΑΡΚΟ.
Η συγκεκριμένη δημόσια επιχείρηση, είναι γνωστό ότι εδώ και πολλά χρόνια απασχολεί 100 και πλέον κατοίκους του νομού μας ενώ, ουσιαστικά, μέσα από τη δραστηριότητά της, στηρίζονται χωριά, όπως η Ιεροπηγή και το Δενδροχώρι.

Την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας κατήγγειλε ο δ΄ αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής ΠΑΣΟΚ Καστοριάς, Φίλιππος Πετσάλνικος, υπογραμμίζοντας ότι θα υπάρξει μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για τη συγκεκριμένη επιχείρηση, καθώς τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ. "Θα υπάρξει συρρίκνωση του εργατικού προσωπικού", υποστήριξε ο κ. Πετσάλνικος.

Καταρτίζονται πάνω από 1.000 άνεργοι

Μνημόνιο συνεργασίας ΣΕΓ - Εργατικού Κέντρου

Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας προχώρησαν ο Σύνδεσμος Ελλήνων Γουνοποιών και το Εργατικό Κέντρο Καστοριάς, προκειμένου να ενταχθούν στα προγράμματα ανάπτυξης ανθρωπίνου δυναμικού του ΕΣΠΑ, μέσω του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Σκοπός του προγράμματος είναι η κατάρτιση, η επανακατάρτιση και η αλλαγή ειδικότητας των ανέργων ή και των εργαζομένων στον κλάδο της γουνοποιίας, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και τη διασφάλιση τόσο των υφισταμένων θέσεων εργασίας όσο και τη δημιουργία νέων, που θα έχουν σαν τελικό αποτέλεσμα τη μείωση της ανεργίας στην Καστοριά.

Μέσω του προγράμματος, αναμένεται να απορροφηθούν περισσότεροι από 1000 άνεργοι, που θα έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους με θεωρητικά μαθήματα, αλλά και πρακτική εξάσκηση σε γουνοποιητικές επιχειρήσεις του νομού.