Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

«Χρωστάω ευγνωμοσύνη στους Καστοριανούς»

Ο Παντελής Βούλγαρης μιλά για την "Ψυχή Βαθιά" που γύρισε στην Καστοριά


Μια ξεχωριστή εμπειρία, που θα μείνει για πάντα βαθιά χαραγμένη στην ψυχή του, έζησε ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Καστοριά, όπου γύρισε την ταινία «Ψυχή Βαθιά».

Το φιλμ ξαναζωντανεύει τις οδυνηρές μνήμες του Εμφυλίου. Ωστόσο, οι δικές του μνήμες από την Καστοριά είναι τόσο γλυκές, που σκέφτεται να ξαναγυρίσει ταινία εδώ. «Χρωστώ ευγνωμοσύνη στους Καστοριανούς, φορείς και πολίτες. Με ψυχή βαθιά στάθηκαν κοντά μου από την αρχή ως το τέλος», δηλώνει ο 69χρονος σκηνοθέτης σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Σινεμά».
Η «Ψυχή Βαθιά» (προϊόν 12ετούς έρευνας του Βούλγαρη) γυρίστηκε στον Γράμμο και στο Βίτσι, δηλαδή στους φυσικούς χώρους που αποτέλεσαν το θέατρο μαχών του Εμφυλίου. Ο πολυβραβευμένος σε διεθνή φεστιβάλ σκηνοθέτης («Το προξενιό της Άννας», «Πέτρινα Χρόνια», «Νύφες») έμεινε μαζί με το συνεργείο του στο Σιδηροχώρι της Καστοριάς από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου του 2008.

«Οι Καστοριανοί μου προσέφεραν πολλά»

Οι Καστοριανοί που συνεργάστηκαν ή ήρθαν σε επαφή με το συνεργείο «δέθηκαν» μαζί του. Όχι, όμως, από την αρχή: «Το πρώτο διάστημα που πήγαινα στην περιοχή, ακριβώς επειδή η ιστορία είναι ακόμα πολύ κοντινή, υπήρχε μια επιφύλαξη. Σιγά-σιγά, όμως, που με γνώρισαν και κατάλαβαν τι ήθελα να κάνω, μου άνοιξαν τις καρδιές και τα σπίτια τους και μου προσέφεραν πολλά».

Καστοριανοί πρωταγωνιστές

Στην «Ψυχή Βαθιά» παίζουν και δεκάδες Καστοριανοί. Μεταξύ αυτών και δύο παιδιά, που διατηρούν πρωταγωνιστικούς ρόλους: η Άννα Παρτσάνη και ο Γιώργος Αγγέλκος. Ο Βούλγαρης τους βρήκε χάρη στη μεσολάβηση μιας ακόμη πρωταγωνίστριας του έργου, της Βικτώριας Χαραλαμπίδου, η οποία πρωταγωνιστούσε και στην προηγούμενη ταινία του, «Νύφες»: «Ο Γιώργος Αγγέλκος, μαθητής, είναι ένα πολύ εκφραστικό παιδί με μακεδονίτικη ομορφιά, αλλά πολύ κλειστό και, φυσικά, χωρίς καμία υποκριτική εμπειρία. Αποδείχτηκε, όμως, ένα παιδί με μεγάλη ευαισθησία και εξυπνάδα. Η δεκατριάχρονη Άννα Παρτσάνη, ήταν η μασκότ του συνεργείου!».

Η ταινία θα προβληθεί στις αίθουσες τους τελευταίους μήνες του 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια: