Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Το 20% των Καστοριανών φτιάχνει τα δόντια του στα Σκόπια!

Έως και 80% φθηνότερα στη FYROM

Μια ολόκληρη, άκρως επικερδής, βιομηχανία έχει στηθεί στο γειτονικό κράτος των Σκοπίων, με την… κωδική ονομασία «Επιχείρηση Φτηνό Δόντι». Εκατοντάδες Καστοριανοί, επισκέπτονται τα οδοντιατρεία της FYROM, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Το κόστος εκεί μπορεί να είναι χαμηλότερο ακόμη και κατά 80% από ό,τι στην Ελλάδα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 20% των Καστοριανών προτιμά τους Σκοπιανούς οδοντιάτρους. Οι Έλληνες οδοντίατροι υποστηρίζουν ότι οι επισκέψεις στα ιατρεία της FYROM μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των ασθενών. Ωστόσο, αρκετοί Καστοριανοί δηλώνουν ότι έμειναν «απόλυτα ευχαριστημένοι» από τους οδοντιάτρους της γειτονικής χώρας.

«Ξέρω πολλούς στο νομό που πηγαίνουν συχνά σε οδοντιατρεία των Σκοπίων. Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες έχουν αρχίσει να πηγαίνουν ομαδικά από διάφορες περιοχές της Καστοριάς. Είναι περήφανοι που πηγαίνουν εκεί, επειδή πληρώνουν λίγα», δηλώνει στη «ΣΕΝΤΡΑ» κάτοικος χωριού της Καστοριάς.

Η «εξαγωγή» ασθενών στα Σκόπια έχει προκαλέσει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στους ντόπιους οδοντιάτρους. Στο νομό μας λειτουργούν 48 οδοντιατρεία, τα περισσότερα εκ των οποίων μετρούν, πλέον, λιγότερους σταθερούς πελάτες, όπως τονίζει στη «ΣΕΝΤΡΑ» η Ιφιγένεια Πάντσου, πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Καστοριάς.

«Για ένα σφράγισμα και μια εξαγωγή πλήρωσα 10 ευρώ. Κάποιοι οδοντίατροι, μάλιστα, χρεώνουν τους Σκοπιανούς μόλις 1 ευρώ και 20 λεπτά το σφράγισμα! Στην Ελλάδα, σίγουρα θα μου ‘λεγαν να πάω 5 φορές και θα πλήρωνα μια περιουσία», λέει στη «ΣΕΝΤΡΑ» ένας αγρότης από την Καστοριά, που επισκέφθηκε προ καιρού οδοντιατρείο στο Μοναστήρι (Μπίτολα). Ένας συγχωριανός του σημειώνει: «Στο Μοναστήρι έβαλα 7 δόντια και έκανα 11 σφραγίσματα, πληρώνοντας 360 ευρώ. Στην Ελλάδα μου ζητούσαν περίπου 2.000 ευρώ!».

Τηλεφωνήσαμε σε οδοντιατρείο που βρίσκεται στο Μοναστήρι και ζητήσαμε από τον Σκοπιανό γιατρό το κοστολόγιο των υπηρεσιών που παρέχει: «Το σφράγισμα κοστίζει 15 ευρώ. Ο καθαρισμός και το γυάλισμα κάνουν 25 ευρώ. Η γέφυρα εξαρτάται από τα υλικά. Οι πορσελάνες κοστίζούν 50, 60 ή 80 ευρώ. Η τελευταία είναι με τιτάνιο».

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα στο φύλλο της "ΣΕΝΤΡΑΣ" που κυκλοφορεί σήμερα, Τετάρτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: