Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Υποβρύχιο τραμ το 2014 στη λίμνη της Καστοριάς

Η απόρρητη μελέτη που ανέθεσε σε πανεπιστήμιο του Καναδά ο Κώστας Λιάντσης


Υποβρύχια συγκοινωνία θα αποκτήσει η Καστοριά το 2014! Η «ΣΕΝΤΡΑ» αποκαλύπτει σήμερα ολόκληρη την μελέτη που ανέθεσε η Νομαρχία Καστοριάς σε ειδικά ερευνητικά ιδρύματα του Καναδά, βάσει της οποίας, σε 5 χρόνια από σήμερα, θα κινείται στον πυθμένα της λίμνης της Καστοριάς ειδικός υποβρύχιος συρμός.

Η μελέτη κατασκευής θα παρουσιαστεί στο προσεχές νομαρχιακό συμβούλιο και τον Μάρτιο του 2010 αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του πρώτου υποβρύχιου μέσου μαζικής μεταφοράς στην Ευρώπη.

Μπορεί να ακούγεται εξωπραγματικό, πρόκειται, όμως, για τεχνολογία που ήδη εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία (και με τεράστια οφέλη) στον Καναδά. Τον Φεβρουάριο του 2007 εγκαινιάστηκε στη λίμνη Λαστ Μάουντεν της πόλης Ρεγγίνα, η πρώτη υποβρύχια συγκοινωνία στον κόσμο.

Τον Σεπτέμβριο του 2007, ο νομάρχης Καστοριάς, Κώστας Λιάντσης, έλαβε μια επιστολή από το Πανεπιστήμιο της Ρεγγίνας του Καναδά, στην οποία αναφερόταν ότι ο νομός Καστοριάς έχει επιλεγεί για να συμμετάσχει στο ειδικό πρόγραμμα που προβλέπει κατασκευή υποβρύχιας συγκοινωνίας σε λίμνες.

Ο προϋπολογισμός του έργου θα ανέλθει στα 250 εκατ. ευρώ. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος του Καναδά, Ίαν Σούγκαρτ, με τον οποίο συναντήθηκε ο κ. Λιάντσης, διαβεβαίωσε τον νομάρχη ότι το 70% της χρηματοδότησης θα καλυφθεί από την καναδική κοινοπραξία «SubTram S.A.». Το υπόλοιπο 30% θα καλυφθεί από εθνικούς πόρους. Ο νομάρχης εξασφάλισε ήδη την ένταξή του στο Ε.Σ.Π.Α.

Η επιβίβαση και αποβίβαση των επιβατών στο «υποβρύχιο τραμ» θα γίνεται σε προκαθορισμένα σημεία πάνω στην ξηρά. Το όχημα θα «γαντζώνεται» σε ένα ειδικό μηχάνημα ανέλκυσης, το οποίο θα λειτουργεί ως «ασανσέρ», θα ανεβάζει το τραμ στο ύψος μιας ειδικής μεταλλικής προβλήτας, από την οποία θα μπαίνουν και θα βγαίνουν οι επιβάτες.

Συνολικά θα κατασκευαστούν οι ακόλουθοι σταθμοί:

1. Αφετηρία/Τέρμα: «Λεωφόρος Κύκνων-Λαϊκή Αγορά», 2. «Δισπηλιό», 3. «Μαυροχώρι», 4. «Μεταμόρφωση», 5. «Χλόη», 6. «Βόρεια Παραλία (Προβλήτα)», 7. Μαυριώτισσα, 8. «Νοσοκομείο, Σπηλιά του Δράκου».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

και γαμω τα ψεματα