Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Αποχέτευση... τώρα!

Σχέδιο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των λυμάτων του νομού Καστοριάς

Η διαχείριση των λυμάτων όλων των οικισμών του νομού Καστοριάς και, κυρίως, αυτών με πληθυσμό κάτω των 2000 κατοίκων, συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Τ.Ε.Δ.Κ., με τη συμμετοχή εκπροσώπου της Αναπτυξιακής Κοζάνης (ΑΝ.ΚΟ.).
.
Η ΑΝ.ΚΟ. έχει ήδη κάνει την καταγραφή των αναγκών για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ στην συνεδρίαση μετείχε και εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καστοριάς, η οποία θα πρέπει να υποστηρίξει τη δράση και να βοηθήσει ουσιαστικά τους μικρούς δήμους να προετοιμάσουν τις σχετικές μελέτες.

Ζήτημα που τέθηκε, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή αυτού του εγχειρήματος, είναι η κατασκευή αποχετευτικών δικτύων για τις περιοχές που αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουν, αλλά και η κατασκευή νέων μικρών βιολογικών καθαρισμών που θα επεξεργάζονται τα λύματα σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.

"Ήδη, από καιρό έχουμε αρχίσει την καταγραφή των στοιχείων, ενώ και σήμερα προέκυψαν και νέα δεδομένα τα οποία επεξεργάζεται η ΑΝ.ΚΟ., τα οποία θα κατατεθούν ως μία ενιαία πρόταση με την απαραίτηττη οικονομοτεχνική μελέτη προς τη Ν.Α., ούτως ώστε να εκπονηθούν οριστικές μελέτες για κάθε περιοχή, που θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε σε χρηματοδοτικά προγράμματα", εξήγησε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ, Νίκος Τοτονίδης, διευκρινίζοντας ότι οι χρηματοδοτήσεις θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Συνοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: