Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Λίμνη... υπό προστασία

Περιοχή Προστασίας της Φύσης η λίμνη με "βούλα" ΥΠΕΧΩΔΕ


Προστατευόμενη περιοχή κηρύχθηκε -επιτέλους!- η λίμνη της Καστοριάς, με απόφαση της κυβέρνησης.

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας υπεγράφη από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Σουφλιά, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος σύμφωνα με το οποίο το λιμναίο και χερσαίο περιβάλλον της λίμνης και η ευρύτερη περιοχή, χαρακτηρίζονται ως ’’Προστατευόμενη Περιοχή της λίμνης της Καστοριάς’’ και συστήνεται ο Φορέας Διαχείρισης της Περιοχής Προστασίας.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Σουφλιάς τονίζει ότι "με τη θεσμοθέτηση της Προστατευόμενης Περιοχής επιδιώκεται η αποτελεσματικότερη προστασία, διατήρηση και διαχείριση του λιμναίου και χερσαίου περιβάλλοντος της περιοχής και η διατήρηση της φυσικότητας και της αντιπροσωπευτικότητάς της".

Η βουλευτής του νομού Καστοριάς, Βίβιαν Μπουζάλη, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι "η εξέλιξη αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα συγκυρία και αποτελεί ηχηρή απάντηση σε όσους με περισσή ευκολία έσπευσαν να αμφισβητήσουν τις προθέσεις τόσο της κυβέρνησης, όσο και τις δικές της".

Σημειώνεται ότι στο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο ευρείας διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς και βασίστηκε σε Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που εκπόνησε το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., οριοθετείται η προστατευόμενη περιοχή, συνολικής έκτασης 246 χιλιάδων στρεμμάτων, και οι επιμέρους ζώνες, στις οποίες ορίζονται ρητά και περιοριστικά οι επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες. Επίσης, συστήνεται ο Φορέας Διαχείρισης, με έδρα την πόλη της Καστοριάς και εξασφαλισμένη τη χρηματοδότησή του από πόρους του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

Την εξέλιξη αυτή, που θεωρείται πολύ σημαντική για την προστασία του ελληνικού οικοσυστήματος, κάλυψε με εκτενή ρεπορτάζ το σύνολο του αθηναϊκού Τύπου και ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας.


Αναλυτικό ρεπορτάζ στο φύλλο της "ΣΕΝΤΡΑΣ" που κυκλοφορεί την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια: