Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

100% αύξηση στις επισκέψεις των Καστοριανών στον ψυχίατρο!

Στοιχεία-σοκ για ναρκωτικά, άγχος και κατάθλιψη την τελευταία 15ετία


Άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η έρευνα της «ΣΕΝΤΡΑΣ» για τα ψυχικά νοσήματα και την χρήση ναρκωτικών στο νομό Καστοριάς.

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης (ανεργία, απολύσεις, ανασφάλεια) και ο σύγχρονος τρόπος ζωής (έλλειψη επικοινωνίας, νεύρα, στρες) αποτελούν αιτίες για την ραγδαία αύξηση των ψυχικών διαταραχών στην Καστοριά.

Την ίδια στιγμή, η δράση κυκλωμάτων ναρκωτικών έχει ανεβάσει, σε ανησυχητικά επίπεδα, τον αριθμό των τοξικομανών σε διάφορες περιοχές του νομού και έχει εκατονταπλασιάσει τις επισκέψεις των Καστοριανών στον ψυχίατρο την τελευταία 15ετία.

"Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ‘90 δεν έβλεπα σχεδόν κανέναν ασθενή. Τώρα, με επισκέπτονται καθημερινά 2-3 άτομα ή και περισσότερα, τα οποία μου ζητούν βοήθεια, κυρίως επειδή θέλουν να απεξαρτηθούν από τα ναρκωτικά", δηλώνει στη «ΣΕΝΤΡΑ» ο διευθυντής στο Ψυχιατρικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς, Δημήτρης Παπουλίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, «καταγράφεται αύξηση της τάξης του 100% στους τοξικομανείς, σε σχέση με την προηγούμενη 15ετία»! Μόνο το 2008, περισσότεροι από 150 Καστοριανοί επισκέφθηκαν το νοσοκομείο, ζητώντας βοήθεια.

Εντωμεταξύ, έντονο προβληματισμό προκαλεί η αύξηση των ψυχικών νοσημάτων και διαταραχών στον πληθυσμό του νομού. "Η γούνα δεν πάει καλά, αλλά και γενικότερα η οικονομική κατάσταση δεν είναι καλή. Πολύ συχνά έρχονται στο νοσοκομείο άνθρωποι με ψυχικά προβλήματα τα οποία σχετίζονται με την επαγγελματική και οικονομική τους κατάσταση. Υπάρχει μεγάλη αγωνία σε πολλούς Καστοριανούς. Ορισμένοι αντιμετωπίζουν κρίσεις πανικού", προσθέτει ο κ. Παπουλίδης.


Διαβάστε όλη την έρευνα, στατιστικά στοιχεία και συμβουλές των ειδικών στην "ΣΕΝΤΡΑ" που κυκλοφορεί

Δεν υπάρχουν σχόλια: