Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

Ανακαλύπτοντας την άγνωστη Καστοριά

Cyberότσαρκα: Οι μικροί κυβερνο-εξερευνητές από το Άργος Ορεστικό


Το 1953, πέντε Καστοριανοί έφηβοι ξεκίνησαν μια περιπετειώδη εξερεύνηση στην άγνωστη Καστοριά και, με τα λιγοστά μέσα της εποχής, κατάφεραν να ανακαλύψουν την σπηλιά του Δράκου – ένα από τα ομορφότερα σπήλαια της Ελλάδας.

Πενήντα έξι χρόνια μετά, μια ομάδα νέων από το Άργος Ορεστικό, ακολουθεί τα βήματά τους, «σαρώνει» από άκρου εις άκρον το νομό Καστοριάς, ανακαλύπτει κρυμμένες ομορφιές και τις κάνει γνωστές σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας το πιο σύγχρονο μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας: το ίντερνετ.

Η Cyberότσαρκα δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2007 από μια παρέα 18άρηδων στο Άργος Ορεστικό, που τους ένωνε η αγάπη για το περιβάλλον, την ιστορία, την παράδοση και τη φωτογραφία. «Αρχίσαμε να κάνουμε βόλτες σε διάφορα σημεία του νομού, που δεν ήταν ευρέως γνωστά. Με τον καιρό είπαμε να δώσουμε όνομα σ’ αυτές μας τις συναντήσεις κι έτσι προέκυψε η Cyberότσαρκα» εξηγεί ο 20χρονος Γρηγόρης Τούλιας, ιδρυτικό μέλος της ομάδας.

Περίπου ενάμιση χρόνο μετά την πρώτη εξόρμηση, το Noέμβριο του 2008, μετέφεραν τις εξορμήσεις τους στον κυβερνοχώρο. Έφτιαξαν ένα ιστολόγιο και, τον επόμενο μήνα, προχώρησαν στην δημιουργία της ιστοσελίδας www.cyberotsarka.gr, στην οποία είναι αναρτημένο πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα μέρη που επισκέπτεται η ομάδα.
«Δεν πηγαίνουμε σε τουριστικά θέρετρα, σε μέρη που είναι γνωστά στον πολύ κόσμο. Θέλουμε να ανακαλύπτουμε ένα-ένα τα κρυμμένα σημεία και τα άγνωστα αξιοθέατα της Καστοριάς», τονίζει ο Γρηγόρης.

Πώς μπήκαμε στο Σπήλαιο των Νερών

Το 2007, η ομάδα της Cyberότσαρκας εξερεύνησε μια πανέμορφη σπηλιά της Καστοριάς: το Σπήλαιο των Νερών, στο Καστανόφυτο. «Ήταν ένα θέαμα που μας ενθουσίασε. Αντικρίσαμε ρυάκια, σταλαγμίτες, σταλακτίτες, καταρράκτες, λιμνούλες – κι όλα αυτά μέσα στην σπηλιά! Είναι ένα μοναδικό αίσθημα. Σε κάνει να ξεφεύγεις εντελώς. Μέσα στη σπηλιά βρίσκεσαι σ’ έναν άλλο κόσμο», λέει ο Γρ. Τούλιας.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να με ενημερώσετε πού μπορώ να προμηθευτώ φασόλια Καστοριάς.
Πουλούν κι εδώ στη λαϊκή του Αμαρουσίου αλλά δεν ξέρω αν είναι αυθεντικά.

Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Filaraki, an thes fasolia kastoriana ela Kastoria!