Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Κλονίζεται ο κλάδος της γούνας

Στις διεθνείς εκθέσεις γούνας Χονγκ Κονγκ και Μιλάνου


Απαισιόδοξα μηνύματα για τον κλάδο έστειλε η πρώτη για το νέο έτος κορυφαία Διεθνής Έκθεση Γούνας του Χονγκ Κονγκ, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 25-28 Φεβρουαρίου 2009, αλλά και της MIFUR στο Μιλάνο Ιταλίας που ακολούθησε (5-8 Μαρτίου).

Κύρια αιτία, αναμφίβολα, αποτέλεσε η διεθνής οικονομική κρίση, που έχει επηρεάσει σημαντικά και το "χρηματιστήριο" της γούνας, κάτι άλλωστε που φάνηκε και από την σημαντική πτώση τιμών των πρώτων υλών στις πρόσφατες δημοπρασίες, αλλά και από την κατακόρυφη μείωση των πωλήσεων ετοίμων γουναρικών -κυρίως στη Ρωσία.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, και ειδικότερα στην Καστοριά και στην Σιάτιστα, η κατάσταση στον κλάδο της γούνας εξακολουθεί να παραμένει απογοητευτική, αφού εδώ και έξι μήνες οι παραγγελίες έχουν παγώσει, οι εξαγωγές είναι σχεδόν μηδενικές και πολλές επιχειρήσεις έχουν βάλει "λουκέτο" εξιατίας της αναδουλειάς, έχοντας πολλά αδιάθετα παλτά στις αποθήκες τους.

Όλη αυτή η δραματική κατάσταση είχε ως συνέπεια να βρεθούν εκατοντάδες εργάτες στον... δρόμο και, ως εκ τούτου, τα ποσοστά ανεργίας να αυξάνονται δραματικά.

"Η συμμετοχή της Ελλάδας στην Διεθνή Έκθεση Γούνας στο Χονγκ Κονγκ, ήταν η πλέον μεγαλύτερη ξένη εθνική συμμετοχή, έχοντας κατασκευάσει παράλληλα περίπτερα υψηλού επιπέδου, ανταποκρινόμενα στη σωστή προβολή του προϊόντος", δήλωσε στη "ΣΕΝΤΡΑ" ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καστοριάς, Ναούμ Μαρκόπουλος.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λίγο η κρίση, λίγο το περιβάλλον, σε λίγο θα δούμε τις γούνες σε τιμή ευκαιρίας σε δημοπρασία στο www.emarket.gr... ;-)

Πάντως είναι κρίμα η τόσο δοξασμένη Καστοριά να ζήσει περίοδο ύφεσης, νομίζω όμως ότι ο Έλληνας θα τη βρει την άκρη. Σε κάποιες χώρες η γούνα δεν είναι είδος πολυτελείας αλλά βασική ανάγκη και νομίζω ότι ο καλός Έλληνας επιχειρηματίας προς τα εκεί θα στραφεί...

Ανώνυμος είπε...

Πες το ψέματα!
Σωστός ο φίλος..